Данъчният кредит за фирмени коли ще падне наполовина

Данъчният кредит за фирмени коли ще падне наполовина

Предвижда се промяна на данъчното законодателство, според която при покупка на фирмен автомобил ще се ползва само половината от данъчния кредит. Така дружествата ще си възстановяват 10 процента от данъка върху добавената стойност, а не както сега – 20 на сто. Това се предвижда във връзка с въвеждането на т.нар. данък "уикенд", според който при ползване на фирмени активи за лични нужди трябва да се връща част от взетия данъчен кредит. Заради неясните указания на приходната агенция за изчисляване на ползването на служебни коли, имоти, компютри и други вещи, струващи над 700  лв., бизнесът поиска редица промени.

Тези проблеми са били обсъдени в четвъртък на среща в Министерството на финансите с участието на министър Владислав Горанов, председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова,  шефът на Националната агенция по приходите (НАП) Бойко Атанасов, изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов и експерти.

Решено е било България да поиска от Брюксел изключение от правилата за облагане с ДДС по отношение на пътните превозни средства, а указанието на НАП за прилагането на т.нар. данък "уикенд“ да бъде допълнено с нови пояснения, съобщиха от финансовото ведомство.

В искането за дерогация до Европейската комисия ще се предложи да се ограничи правото за приспадане на данъчен кредит до 50 % за пътни превозни средства, по аналог на договорените изключения от Великобритания, Естония, Латвия, Полша и Румъния. Това ще облекчи счетоводното отчитане и данъчното планиране при ползването им за лична употреба, посочват от министерството.

На срещата е било обсъдено облекчаване и улесняване на механизмите за отчетност на дължимия данък за ползване на фирмени активи за лични нужди. Постигнато е било съгласие с бъдещи промени в данъчното законодателство да се изгладят изискванията така, че да се облагат разходите на фирмите, а не на доходите на физическите лица.

На бизнеса отново е било обяснено, че ползването на данъчен кредит за придобитите стоки може да бъде отложено за срок до 12 месеца, като в това време компаниите могат да прецизират съотношението служебна/лична употреба на активите си и не се налага да начисляват ДДС за личното им ползване.

От НАП са поели ангажимент да въведат вътрешни правила, които да гарантират обективността при извършването на проверки и ревизии в контекста на контрола при личната употреба на служебно имущество. 

Споделяне

Още от Бизнес