Данъчният шеф Бойко Атанасов става зам.-министър на финансите

Директорът на НАП бе харесван еднакво и от кабинета "Орешарски“, и от ГЕРБ

Бойко Атанасов, сн. БГНЕС

Изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Бойко Атанасов се издига до зам.-министър във финансовото министерство, научи Mediapool.

Не е ясно от коя квота влиза във втория ешелон на властта Атанасов. Преди няколко дни финансовият министър Владислав Горанов обяви, че единствената непопълнена квота във ведомството му към момента е на Патриотите. В същото време обаче Атанасов със сигурност не е кадър на Обединените патриоти.

Интересното е, че Атанасов се ползваше с доверието както на кабинета "Орешарски“, предложил Делян Пеевски за шеф на ДАНС, така и на втория кабинет на ГЕРБ.

Атанасов работи в данъчната администрация от средата на 1990-те години. Въпреки спорната му репутация като началник на данъчната дирекция в София през 2009 г. тогавашният финансов министър Пламен Орешарски го назначи за зам.-директор на НАП.

По времето на първия кабинет на ГЕРБ, когато финансов министър беше Симеон Дянков, Атанасов беше разкритикуван през юни 2011 г. заради ниската събираемост на приходите и отново бе върнат в софийската дирекция.

През май 2013 г., в последните дни на служебния кабинет на Марин Райков, Атанасов зае най-висшия пост в НАП заради избирането на предишния шеф Красимир Стефанов за депутат от ГЕРБ. Впоследствие Атанасов бе харесан и се установи постоянно на поста при кабинета "Орешарски“, а после - и при втория кабинет на Борисов.

През втория си мандат премиерът Бойко Борисов се изказваше многократно, че благодарение на работата на НАП и митниците в хазната са влезли няколко милиарда лева от контрабанда.

Смяната на ръководството на НАП е една от точките в утрешния дневен ред на правителството.

Неофициално се твърди, че начело на ръководството на НАП ще застане сегашният зам.-директор Галя Димитрова. 

На заседанието на Министерския съвет в сряда предстои и освобождаването на областните управители на Варна, Смолян и Хасково, които бяха сменени от служебния премиер Огнян Герджиков. Сега на постовете се връщат предишните областни управители от ГЕРБ Стоян Пасев, Недялко Славов и Станислав Дечев, които вече обявиха, че напускат местата си в парламента.

Друго важно решение ще е на чие подчинение да е стопанисването на НДК, където ще са основните събития от европредседателството на България догодина. До момента принципал на дружеството бе служебният вицепремиер по европредседателството, но постът бе закрит в сегашната структура на Министерския съвет. Преди това НДК бе към вицепремиера по еврофондовете. Възможно е отново дружеството да бъде върнато в портфейла на Томислав Дончев.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?