Данаил Кирилов чака от Румен Петков доказателства за Куйович

Данаил Кирилов чака от Румен Петков доказателства за Куйович

Правосъдният министър Данаил Кирилов очаква от бившия МВР-шеф Румен Петков доказателства за незаконни действия в затвора на осъдения за трафик на наркотици черногорец Будимир Куйович. Двамата ще имат среща следващия вторник.

"Надявам се да даде доказателства за твърденията си", заяви Кирилов в петък.

Фалшива книжка

Скандалът с Куйович започна в края на август, когато той бе арестуван край Пловдив заради шофиране с фалшива книжка. По това време черногорецът бе в разрешен отпуск от затвора. Куйович моментално бе върнат зад решетките, но в следващите дни Петков настоя за оставката на шефа на Софийския затвор Десислав Трайков. Бившият вътрешен министър попита премиера Бойко Борисов дали е "съучастник с Деската" и заяви, че всеки ден ще задава един и същи въпрос:

"Ще те питам всеки ден, докато не кажеш: "Обичам наркопроизводителите, задължен съм на наркопроизводителите или уволнявам хората, които толерират наркопроизводителите и наркодистрибуторите. Предупреждавам, че има реална възможност някой по затворите да е взел пари от Куйович".

Малко след това Трайков обяви, че подава оставка. Той бе временно изпълняващ длъжността. В петък бившият шеф на затвора допълни, че напуска и системата. Дали тази оставка ще бъде приета, Кирилов не отговори. Той обяви, че ще чака до вторник, когато е срещата му с Петков.

Досега проверките по казуса "Куйович" не са показали някакви нарушения, заяви правосъдният министър. Черногорецът е върнат в затвора в София и в момента е в отделението за чужденци. Той не е обжалвал смяната на режима си от общ на строг, каза правосъдният министър.

Куйович, Муйович, Уйович

Петков и Куйович имат стара история. Черногорецът бе една от причините Петков да подаде оставка като министър в правителството на Сергей Станишев.

Наркотрафикантът твърдеше, че е плащал на вътрешния министър и на тогавашния главен секретар ген. Валентин Петров.

Тогава Петков произнесе фразата: "Куйович, Муйович, Уйович – всеки, който завършва на тази сакрална сричка, да излезе и да каже – моите отношения с Иван, Стоян, Петров и Драган са такива!"

Черногорецът бе окончателно осъден на 16 години за наркотрафик през 2010 г. Миналата година той поиска да бъде предсрочно освободен от затвора, но съдът му отказа.

Споделяне

Още от България