Данаил Кирилов има седмица да даде доказателства срещу съдия Миталов

Данаил Кирилов има седмица да даде доказателства срещу съдия Миталов

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) даде срок от една седмица на правосъдния министър Данаил Кирилов, за да представи конкретни доказателства срещу съдията Андон Миталов. Във вторник колегията проведе закрито заседание по искането на министъра за дисциплинарното уволнение на магистрата. В крайна сметка членовете на ВСС единодушно решиха да дадат още малко време на Кирилов, за да събере доказателствата, ако няма такива.

Министърът трябва да докаже кога и с кои свои действия съдия Андон Миталов е нарушил служебните си задължения и е уронил престижа на съдебната власт. По-рано стана ясно, че съдебният инспекторат вече е извършил проверка по сигнал на главния прокурор за начина, по който съдия Миталов е гледал мярката за неотклонение на лидера на сдружение "Русофили" Николай Малинов. Нарушения не бяха открити. Нито ВСС, нито инспекторатът могат да се произнасят по правилността на решението на съдията.

Както е известно, съдията пусна Малинов да пътува в чужбина в началото на ноември. Русофилът се озова в Москва, където получи руски орден лично от Владимир Путин.

Сега министър Данаил Кирилов иска съдията да бъде уволнен със същите аргументи, използвани от прокуратурата в сигнала до инспектората. През ноември министърът не изглеждаше толкова впечатлен от случая и не поиска уволнение за съдия Миталов.

Представителят на правителството обаче се задейства едва след официалната реакция на САЩ. Преди седмица Държавният департамент обяви, че съдията и семейството му няма да бъдат допускани на американска територия заради "участие в сериозна корупция". САЩ не са длъжни да предоставят публично доказателствата, които имат.

Данаил Кирилов обаче е длъжен да обоснове искането си за дисциплинарно уволнение на българския съдия. Пред медиите той обясни, че няма нужда изрично да доказва, защото престижът на съдебната власт е уронен, както и че доказателствата са публично достъпни.

"Ако постъпят други доказателства, колегията ще прецени и ще вземе решение дали да образува дисциплинарно производство (срещу съдия Миталов)", каза министърът. Според него твърденията за корупция трябва да бъдат разследвани, и ако САЩ предоставят данни, то те могат да се използват от българската прокуратура.

"Българското правосъдие не трябва да бъде безучастно и трябва да има разследване", каза Кирилов и обясни, че бездействието не би помогнало за издигане на престижа на българската съдебна система

Досега е ясно, че съдия Андон Миталов не е осъждан за умишлено престъпление от общ характер, защото това е несъвместимо с позицията на магистрат. Лидерът на сдружение "Русофили" Николай Малинов е обвинен за шпионаж в полза на руснаци, но срещу него няма повдигнато обвинение за опит да подкупи съдия Миталов.

Споделяне

Още от България