Данаил Кирилов иска да стои в ъгъла при избора на нов главен прокурор

Бойко Борисов и Сотир Цацаров, сн. БГНЕС

Може ли министърът на правосъдието да присъства на заседанията на Висшия съдебен съвет (ВСС), но да не ги ръководи, а само да дава становища при обсъжданията. Такъв въпрос постави в понеделник Данаил Кирилов при откриването на процедурата по избор на нов главен прокурор. Той направи собствено тълкуване на Закона за съдебната власт и Конституцията, в които е записано, че министърът ръководи заседанията на пленума на съвета без право на глас.

Малко-голямо

С разсъждението, че след като му е позволено по-голямото (ръководенето), би следвало да има право и на по-малкото (присъствие и становище), Кирилов заяви:

"Бих настоявал, ако е възможно, да има случаи, в които министърът присъства и дава становище, без да ръководи заседанието, без да го председателства".

Тълкуването му бе посрещнато единодушно против от главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, които рядко са на едно мнение.

"Нелогично ми се струва да присъствате без да водите заседанието. Може да присъства заместник-министър. Другото не е в съответствие на закона", заяви Цацаров, цитиран от lex.bg.

"Звучи абсурдно, все едно председателят на ВКС да присъства, без да председателства Съдийската колегия. Същото е и с главния прокурор и Прокурорската колегия", каза Панов, съобщи Дефакто.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков също заяви, че ако министърът присъства, е редно да води.

В края на кратката дискусия Кирилов заяви, че е разбрал аргументите им.

Дано да изберем от първия път

Процедурата по избор на нов главен прокурор е в ход, реши в понеделник ВСС. До 29 юли ще се правят номинации за човека, който ще заеме мястото на Цацаров. Според правилата кандидатури могат да издигат поне трима членове на съвета, както и министърът на правосъдието. Преди време Кирилов обяви, че няма да се възползва от това си правомощие.

Гласуването за нов главен прокурор ще е на 24 октомври. За да има избор, са необходими 17 от общо 25 гласа във ВСС.

"Изискванията на закона са спазени, налице са всички основания за откриване на процедурата и, дай Боже, на 24 октомври да приключи съвсем успешно", заяви в понеделник Цацаров.

Споделяне

Още по темата

Още от България