Данаил Кирилов не вижда проблем с пуснатото СРС на президента

Данаил Кирилов не вижда проблем с пуснатото СРС на президента

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов не смята, че прокуратурата е извършила нарушение на закона с публикуването на записи на президента Румен Радев, които са направени със специални разузнавателни средства.

Според него това е направено с разрешение на наблюдаващия прокурор и е било в отговор на обществения интерес към искането на главния прокурор до Конституционния съд за тълкуване на обхвата на имунитета на президента и вицепрезидента.

На въпрос съдържат ли се в записите данни за извършено от държавния глава престъпление, правосъдният министър отговори, че преценката изисква по-широк кръг доказателства.

"Този обем от доказателствен материал лично на мен не ми е достатъчен за себе си да извърша преценка дали има поведение, което би било съставомерно, или няма налице такова поведение. Това очевидно са фрагменти, части от по-широк обем доказателствен материал", каза Кирилов, цитиран от БНР.

Европейският съд по правата на човека има много широка практика по въпроса дали разследващите органи могат да публикуват определени доказателства по наказателните дела, с които да манипулират общественото мнение. Няколко европейските държави, включително България, са били осъждани за нарушаване на презумпцията за невиновност.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?