Данаил Кирилов очаква добър ефект за бюджета при опростени дългове на религиите

В същото време призна, че не е наясно със заплатите и осигуровките на свещенослужителите

Данаил Кирилов очаква добър ефект за бюджета при опростени дългове на религиите

Опрощаването на над 8 млн. лв. дългове на вероизповеданията от невнесени осигуровки не само нямало да навреди на бюджета, но дори ще има положителен ефект върху него. Така смята председателят на правната парламентарна комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ. Според него приетите и силно оспорвани поправки в Закона за вероизповеданията давали старт на чисто нов режим по субсидиране на религиите. Бившият ключов фактор в ДПС Осман Октай обаче смята, че това е политическа сделка между ГЕРБ и ДПС, тъй като реално нищожна част от борча не е на Мюфтийството. От НФСБ призоваха БСП да се върнат в парламента, за са "сборят заедно закона", но от левицата им отвърнаха,че ако патриотите не са били в пленарната зала, поправките е нямало да минат.

В петък с гласовете на ГЕРБ и ДПС на първо четене бяха подкрепени промените в Закона за вероизповеданията за опрощаването на дълговете им с мотива, че борчът на Мюфтийството по неплатени заплати на служителите и имотни данъци му пречи да се възползва от въведената преди два месеца държавна субсидия за вероизповеданията.

"Свещенослужителите досега въобще не са били осигурявани - това справедливо ли е? … По тази линия в осигурителния фонд на практика ще постъпват от този момент нататък осигуровки и осигурителни плащания поне за 2-3 хил. свещенослужители. Крайният резултат за бюджета, за осигурителните фондове ще бъде силно положителен“, коментира Кирилов пред БНР в неделя. В същото време той призна, че не е наясно с доходите и осигуровките на свещенослужителите, но "за изсветляване иде реч".

"Не смятам, че режимът конкретно е на опрощаване, макар резултатът да е в този смисъл. По-скоро смятам, че се търси новация на задължението, за да може да се изплати субсидията, за да може тя да влезе начисто в тези структури, за да могат те да започнат да изплащат заплати и осигуровки на свещенослужителите“, обясни депутатът.

Данаил Кирилов повтори аргументите на ГЕРБ, че главната цел на правното решение е да се постигне автономност на финансирането на отделните религии с оглед на предотвратяване на риска и зависимостта от чужди държави. Той каза, че не е присъствал на КСНС при президента, където е обсъждан законът и не знае дали там е обсъдена възможна данъчна амнистия на вероизповеданията.

Според него обаче "е имало обща воля на политическите формации и президента да се стигне до положително решение с оглед независимостта на вероизповеданията в България“.

Осман Октай обаче смята, че това е поредната сделка между ГЕРБ и ДПС, която обслужва ръководството на мюфтийството, а "там има толкова много далавери, толкова много неща за разследване и ревизиране…“.

По думите му ДПС използва политически имамите и мюфтиите в цялата страна.

"Когато държавата тръгва да финансира тези религиозни общности под предлог да няма заплаха за националната сигурност, при всички случаи ще се опита да има контрол върху тези общности. Едно е да предоставиш възможности на някоя религиозна общност да печели собствени средства, да ги освобождаваш от данъци със закон – при всички случаи е по-добър вариант от това“, каза Осман Октай пред националното радио.

Преди това Йордан Апостолов от НФСБ призова левицата да се върне в зала, за да се "сборят“ заедно срещу закона за опрощаването на дълговете на религиите. Пенчо Милков от БСП обаче му отвърна, че ако патриотите бяха излезли от зала, законопроектът за вероизповеданията нямаше да е факт.

Реално трите партии от патриотичната коалиция осигуриха кворума за гласуване на поправките, макар в зала да отправиха остри критики срещу тях и да не ги подкрепиха.

"Поканата на патриотите е коварна“, отвърна Пенчо Милков и посочи, че има много примери за това, че ДПС участва в управлението още от самото начало на работата на Народното събрание..

"Вкарват някои текстове, които да скандализират обществото, за да не бъдат приети, за да имитира опозиционност, но фактически внасят общи законопроекти и осигуряват кворума, и гласуват. Тази коалиция между ГЕРБ и ДПС като едни хищници е факт. Според мен жертвите са "Обединени патриоти“ и "Воля“, които горят собственото си тяло, за да продължава тази ракета да лети, незнайно колко дълго“, коментира депутатът от БСП пред БНР.

Според него поправките в Закона за концесиите минават по същия начин, заради турския интерес към вземането на концесия на летище София.

Депутатът от БСП смята, че и в изборното законодателство е хаос. "Затова напуснахме НС. По този начин няма как да работи НС", добави той.

Споделяне

Още от България