Данаил Кирилов се отказа от депутатското си място

Данаил Кирилов, сн. БГНЕС

Парламентът прекрати пълномощията на Данаил Кирилов от ГЕРБ като народен представите от 23 МИР-София.

До това се стигна, след като Кирилов поиска да напусне и депутатския пост. Кирилов официално се раздели с министерския пост миналата седмица, когато в парламента избраха на негово място Десислава Ахланова. До това се стигна, след като на 26 август той си подаде оставката след разговор с премиера Бойко Борисов. Мотивите за решението на Кирилов така и не бяха обявени.

Малко преди това той изглеждаше като ключова фигура за ГЕРБ. По-рано през август партията на Борисов обяви своя проект за нова конституция, а Кирилов призна, че той е един от нейните автори, но така и не стана ясно кои са му помагали.

Сега "за" освобождаването му и като депутат бяха 127 депутати, "против" - трима , петима се въздържаха.

Кирилов беше председател на правната комисия към парламента, а след това министър на правосъдието - пост, от който също се оттегли, без да обяви публично мотивите за решението си.

Парламентът успя да събере кворум от втория опит. Депутатите от БСП спазиха обещанието си и не се регистрираха за кворум, но управляващите събраха 126 народни представители при нужни поне 121. 

В сряда парламентът попълни състава на временната комисия за придобиване от Българската банка за развитие (ББР) на акции от капитала на Първа инвестиционна банка.

За членове на комисията, която беше създадена преди парламентарната ваканция, в сряда бяха избрани Елена Ангелинина и Кръстина Таскова от "Воля" и Йордан Цонев и Сергей Кичиков от ДПС.

Депутатите приеха и промени в състава на парламентарни комисии и делегации.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?