За да не се меси в съдебната власт

Данаил Кирилов се отказва от правомощие за "тримата големи"

Данаил Кирилов се отказва от правомощие за "тримата големи"

Правосъдният министър Данаил Кирилов обяви, че ще се откаже от предлаганата законова промяна, която ще му даде правомощие да предлага на Висшия съдебен съвет (ВСС) да разреши разследване срещу един от "тримата големи" в съдебната система – главният прокурор и председателите на върховните съдилища. Този текст е сложен в законопроекта "чисто систематично", обясни Кирилов. Никой от авторите му не предполагал, че може да се разтълкува като опит за намеса в делата на съдебната власт.

Не стана ясно как това подозрение е убегнало на министъра, след като с подобно правомощие правителството директно се намесва в казуси, които трябва да се решават само от ВСС.

Според предлаганите текстове в НПК министърът е един от хората, които ще могат да предлагат на съвета да даде разрешение за разследване срещу главния прокурор или двамата председатели на върховни съдилища. Такова правомощие ще имат и трима членове на съвет. Решението ще се взема с мнозинство от 17 души.

Основната идея на поправките е да се създаде механизъм за разследване на главния прокурор, за какъвто европейските институции настояват от години, а българските власти си правят оглушки. И с предлаганите поправки обаче това няма да се случи – идеята е главният прокурор да се разследва от негови подчинени, а разрешението за това се дава от ВСС, където шефът на държавното обвинение по традиция има силно влияние.

Освен това към главния прокурор Кирилов "прикачи" и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд, въпреки че никой досега не е искал подобно нещо. Оправданието му бе, че те трябва да са равнопоставени. Неправителствени организации веднага заподозряха, че се отваря врата за отстраняване на неудобни съдии.  Дори Съветът на Европа излезе със специално съобщение, в което записа, че никоя европейска институция не е настоявала за подобна реформа.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?