Данаил Кирилов ще инспектира как се "джуркат" дела

Данаил Кирилов ще инспектира как се "джуркат" дела

Правосъдният министър Данаил Кирилов ще инспектира днес случайното разпределение на делата във Върховния касационен съд (ВКС). Посещението му е по покана на председателя на ВКС Лозан Панов. Поводът за нея бе изказване на Кирилов, който се усъмни, че случайното разпределение се манипулира и че Панов лично може да се намесва в този процес.

"Каня Ви в удобно за вас време в Съдебната палата в гр. София да присъствате на целия процес по случайно разпределение на дело във ВКС. Припомням ви, че многократно по искане на страна или медии случайното разпределение на дела във ВКС се е извършвало публично и процесът е отразяван включително с телевизионни репортажи и със снимки", отговори му Панов.

Днес следобед Кирилов ще присъства на случайно разпределение на дела. Преди няколко дни той обеща, че ще се появи подготвен в Съдебната палата.

"Не бива да се очаква, че ще отида като пасивен зрител, който ще участва в един артистичен сценарий, в който някой ще натиска по компютъра и всички ще казват – вижте, колко е прозрачно разпределението на дела. Ако отида и ако канещият председател на Върховния касационен съд приеме това, аз ще отида със съответна експертиза, търсейки евентуално следи за джуркането, защото жаргонът между съдиите е, че делата не се разпределят, а се джуркат", заяви Кирилов пред БНТ.

Още по темата
Още от България