Данък "лукс" ще е местен и може да влезе в сила от 1 май

Данък "лукс" ще е местен и може да влезе в сила от 1 май

Евентуалният данък върху скъпи имоти и големи влогове, чието въвеждане бе обявено в неделя като една от предполагаемите антикризисни мерки на правителството, ще се събира по линията на местните данъци, съобщи в понеделник финансовият министър Симеон Дянков, след като взе участие в инициативата "министър за един ден", в която участват ученици от столични средни училища.

На практика данъкът вероятно ще представлява увеличаване на скалата на данъците върху имотите и върху колите.

Преди ден премиерът Бойко Борисов обяви, че с данък от 20% се планира да бъдат обложени луксозни коли, яхти, скъпи вили и обширни апартаменти над 250 квадрата, както и банкови депозити над 100 хил. лв.

Тази мярка е част от обширен антикризисен план, чиято същност, обхват и ефекти все още са неизвестни, но за сметка на това дни наред се лансират най-различни и противоречиви идеи. 

Дали парите от данък "лукс" ще влизат в общините или в националния бюджет, няма значение, това пак ще бъде помощ, продължи коментара си в понеделник министър Дянков. Той не можа да посочи колко приходи биха постъпили по този начин в бюджета, но отбеляза, че "правителството очаква добър резултат". Не стана ясно и кога се планира да бъда въведен новият данък, но според думите на министъра, това ще стане "колкото се може по-бързо".

По-късно той уточни, че според експертите на министерството данъкът може да влезе в сила още от 1 май. 

"Говорим за стотици хиляди хора, не единици, от 500 до 1 милион заети, които са били в сивия сектор. Едните са взимали значителни заплати, но са декларирали минимални, а други изобщо не са декларирали - те са били на социални помощи, а същото време са декларирали собственост", обясни ситуацията с данък "лукс" председателят на БСК Божидар Данев.

Представители на бизнеса поддържат и идеята си да се продаде още от външния и вътрешния дълг чрез емитирането на държавни ценни книжа. Божидар Данев изчисли, че така в бюджета могат да бъдат вкарани около 3 милиарда лева.

Сред обсъжданите в неделя мерки между работодателите и синдикатите е Българската банка за развитие (ББР) да има много по-голяма дейност, като сред идеите е и част от емисионната дейност на държавни ценни книжа да премине през банката, каза още финансовият министър. Той посочи още, че работодателите и синдикатите са имали други идеи, но предстои да бъде направен анализ как те ще повлияят. Някои мерки звучат добре, но като се изчисли ефектът им, той не е добър, коментира Дянков.

От всички мерки, обявени в неделя, ние одобряваме около 80%, но имаме и свои, които ще включим в антикризисния план, каза министърът. Той ще бъде представен на синдикатите в понеделник след обяд.

От КНСБ са получили уверение на премиера и на финансовия министър, че ще бъдат замразени до края на годината цените на ток, газ, парно и вода.

Зам.-председателят на синдиката Пламен Димитров каза още, че правителството се е съгласило да отпадне сегашният таван на обезщетенията за безработица.

"Нещо, което е изключително важно за нас, е съгласието, което постигнахме и не чухме сериозни обструкции, а именно възстановяването на справедливото обезщетение за безработица - 60% от дохода, върху който си се осигурявал, или с други думи - отпадането на сегашния таван, който е 240-260 лева", обясни синдикалистът. Той допълни, че става дума за увеличаване на обезщетението за безработица до максималната сума от 1200 лева.

Според Димитров имало и съгласие между профсъюзите и работодателите да бъде вдигната минималната работна заплата от 1 юли".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес