Данък "такси" в София ще е 2.40 лв. на ден

За година в общинската хазна ще влизат по 850 лв. на автомобил

Данък "такси" в София ще е 2.40 лв. на ден

Годишният данък за всяка таксиметрова кола в София ще бъде 850 лв. през 2017 г., което прави по 2.40 лв. на ден.

Това предвижда промяна в Наредбата за местните данъци и такси в столицата, която бе гласувана днес на сесия на Столичния общински съвет в петък.

За сравнение, в Бургас кметът Димитър Николов предложи удръжката в морския град да бъде 900 лв.

След бурни дебати и обвинения в лобизъм през пролетта депутатите окончателно приеха нов вид данък, с който ще се облага таксиметровата дейност от 1 януари 2017 г. По закон всяка община до 30 октомври (а тази година – до 30 септември) трябва да определи сама размера на удръжката, но тя трябва да е в границите между 300 и 1000 лв. на автомобил годишно.

Данъкът ще се внася предварително от фирмата превозвач.

Според промените такситата могат да работят легално по три начина – като наети от фирма превозвач, чрез собствено дружество или по договор с фирма превозвач, но за своя сметка. Регистрираната фирма превозвач пък вече отговаря солидарно за вредите, причинени от водачи, работещи от нейно име, но за своя сметка.

В крайна сметка браншът запази привилегията си легално да внася по-малко ДДС, но пък се очаква общинският данък да донесе по-големи приходи в сравнение с досегашното корпоративно облагане на таксиметровата дейност, което вкарваше в хазната едва 5-6 млн. лв. годишно.

Промяната в Наредбата за местните данъци и такси в столицата бе внесена от председателя на транспортната комисия Екатерина Йорданова.

Според общинарката 850 лв. е сумата, около която представителите на градската администрация са се обединили с работещите в бранша.

Числото 850 лв. е получен, като към размера на плащания в миналото патентен данък - 630 лв., е прибавен размерът на инфлацията от 2007 г. досега – приблизително 30%.

Така дължимата сума на ден за една кола ще бъде 2.40 лв., а ако тя се ползва от двама водачи - по 1.20 лв.

Според промените в София таксата за разрешение за таксиметров превоз пада на 25 лв. и вече ще важи само за година. Досега сумата бе 150 лв., а срокът на валидност - 3 години.

В София работят около 6000 таксита, от които в бюджета на града догодина се очаква да влязат 5.1 млн. лв., посочи Йорданова.

Споделяне

Още от Бизнес