Данък "уикенд" от 10% със задна дата от 1 януари 2016 г.

Работодателят ще избира дали сам да плаща сумата или да я удържа от работника

Данък "уикенд" от 10% със задна дата от 1 януари 2016 г.

Нов данък "уикенд" върху доходите в размер на 10% ще бъде въведен със задна дата от 1 януари 2016 г., реши бюджетната комисия в парламента. С него ще се облагат доходите в натура, които получават работниците, които ползват за лични цели фирмено имущество като компютри, телефони, автомобили и др.

Това следва от промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, приети на първо четене от бюджетната комисия в парламента.

Освен че фирмата няма да има право да си приспада част от ДДС върху въпросното имущество, тя или служителите ѝ ще трябва да плащат и втори, подоходен данък.
Работодателите ще избират дали сами да плащат въпросната удръжка или да я събират от служителите си.

Въвеждането на данък "уикенд" по отношение на ДДС е неизбежно заради евродиректива, която не е била прилагана коректно в България през последните години. Експертите в МФ обаче установиха, че освен косвения данък трябва да се въведе и допълнителен, пряк данък, защото въпросното лично ползване представлява доход в натура.

В законопроекта е посочено, че работодателят има право на избор - или да плаща окончателен данък върху разходите по използването на активите (автомобили, недвижими имоти и др.), или на служителя да му бъдат удържани данък общ доход и осигуровки, тъй като разходите се считат за доход в натура за служителя.

"Това е начин, чрез който поне малко да облекчим работодателите, когато фирмените активи се използват и за лични цели", коментира председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

При различните видове активи ще се използва различен подход за определяне на данъчната основа по новия данък. При автомобилите ще бъде използвано изминатото разстояние или времето. При недвижимите имоти ще се използва площ или време на използване. При всички останали случаи (например сметки за телефон, интернет, лаптопи и т.н.) компаниите ще могат автоматично да отчитат 20% от разходите за ползване за лични цели.

Първоначалното намерение на финансовото министерство беше налогът да бъде 17%.
Според юристи проблем с новия налог е, че той се въвежда в средата на годината, при това със задна дата – от 1 януари 2016 г. Менда Стоянова обаче обясни, че това не е некоректно, защото данъкът ще се декларира за пръв път през пролетта на следващата година и дотогава ще могат да се направят съответните корекции. 

Споделяне

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?