Данък върху лихвите от спестявания в Евросъюза от 1 юли

Финансовите министри на ЕС разрешиха във вторник последните си спорове по тълкуването на текст за облагане на приходите от спестяванията, който трябва да влезе в сила на 1 юли 2005 г., съобщи дипломатически източник, цитиран от Франс прес.

По силата на новия текст ще се облагат лихвите по спестяванията (облигации, спестовни сметки и др.), но не ѝ дивидентите от акциите.

Люксембург, който настояваше от полето на директивата да бъдат изключени някои организации за колективни вложения, не успя да прокара искането си.

Британският министър на финансите Гордън Браун потвърди, че пет британски територии на Карибите в скоро време ще приключат подписването на договорите си с 25-те страни от ЕС, за да прилагат този текст.

След 15 години дискусии, ЕС прие през юни 2003 г. директива за облагането на приходите от спестяванията, но обвърза прилагането ѝ с ангажимента на Швейцария и на други данъчни убежища като Монако, Андора, Лихтенщайн и Сан Марино, зависимите от Великобритания и Холандия територии да направят същото.

Също като Швейцария тези страни се задължиха да облагат спестяванията, които са вложени в тях, а това им позволи да избегнат отпадането на банковата тайна.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?