Според инвеститори във фотоволтаични проекти

Данък върху слънчевия ток ще налива в НЕК пари за непрозрачно ползване

Данък върху слънчевия ток ще налива в НЕК пари за непрозрачно ползване

Наливането на пари в нереформираната държавна енергетика чрез въвеждането на 30-процентен данък върху приходите на слънчевите електроцентрали ще задълбочи кризата в отрасъла и няма да има никаква прозрачност относно използването на тези средства в рамките на НЕК или на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ). Това е становището на Българската фотоволтаична асоциация (БФА), изразено пред журналисти в неделя по повод изпратеното от шефа на БЕХ Боян Боев писмо до енергийния министър и парламента с искане да се въведе налогът, който да отива в НЕК, за да се капитализира държавната фирма и да се намали отново цената на тока за бита.

 

Председателят на БФА Меглена Русенова определи това предложение като "абсурдно и скандално". "Потъването на пари в нереформираната държавна енергетика няма да се отрази върху потребителите и цената на електроенергията, това ще задълбочи кризата и няма да има яснота относно използването на тези средства", посочи тя.

 

Организацията поиска да се направи международен одит на БЕХ и дъщерните му "Национална електрическа компания" (НЕК) и "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО). Според нея този одит трябва да препоръча мерки за преструктурирането на БЕХ, каквато нужда посочи и поискания от служебното правителство на Марин Райков доклад на Световната банка за състоянието на енергетиката у нас. Иво Иванов от управата на организацията мотивира искането за одита и с това, че в момента се манипулират данни с цел поднясане на становища с цел запазване на статуквото в енергетиката.

 

Отказът от реформи в държавния енергиен сектор всъщност е отказ от модернизация на сектора и нежелание да се следят световните тенденции за развитие на енергетиката, смята още Русенова. Тя даде за пример блокирането на старта на балансиращия пазар на електроенергия от страна на НЕК и ЕСО.

 

Очакваме и НЕК и ЕСО много бързо да кажат имат ли готовност и кога може да стартира балансиращият пазар в България, това е един от основните ангажименти, които България е поела, и е пряко свързано с интересите на всеки един потребител, посочи още Русенова.

 

Тя призова правителството да излезе с официална позиция относно предложението на БЕХ за данъка върху слънчевия ток, което не е обсъждано с бизнеса и прилагането му ще фалира фотоволтаичните централи, тъй като е насочено само срещу тях.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?