Данък "вредни храни" среща резерви и в кабинета

Горанов и Калфин не са убедени, че това е най-доброто решение

Калфин и Горанов са резервирани към идеята на колегата им Москов, сн. БГНЕС

Предлаганият от здравното министерство данък върху вредните храни не се приема  възторжено от други министри от кабинета, като в четвъртък финансовият министър Владислав Горанов и вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин се изказаха резервирано за законопроекта.

Горанов каза, че все още не е виждал предложението, макар здравният министър Петър Москов да обяви при представянето на концепцията за новия данък преди два дни, че министерството на финансите е запознато с идеята и дори се уточняват последни детайли.

Преди ден проектът бе публикуван на сайта на здравното министерство за обществено обсъждане.

“Запазвам си правото да изразя позиция, тъй като целите му по принцип са добри, но не съм сигурен дали точно това е най-доброто решение“, каза Горанов.

“Имам разбирането, че колегите от Министерството на здравеопазването не преследват фискални цели, ако нищо не се събере от този закон ще е добрата история. Ако от него няма постъпления, целта ще е постигната - да изхвърли от пазара това, което по медицински стандарти се смята за вредно“, каза той.

Той посочи,  че не може да критикува или хвали документа преди да е видял конкретните текстове, които да отчитат обхвата на облагане, механизма, по който ще се извършва и анализа на очакваните ефекти.

Той предположи, че информационната кампания, която Москов води е именно за да се намери най-правилното и балансирано решение в тази посока.

“Трябва да подходим с много внимание към опити да се манипулира пазара или да се насочва потребителското поведение към едни или други групи стоки“, коментира още Горанов.

“Със сигурност е вярно това, което от здравното министерство са идентифицирали като проблем - храните с определени доказано вредни съставки, трябва да бъдат ограничени като предлагане и консумация, особено за децата“, заяви той.

Вицепремиерът Ивайло Калфин също не се изказа възторжено за законопроекта и също каза, че не е запознат с детайли.

“Аз не мисля, че храната е точно това, което би трябвало да се утежнява финансово“, коментира Калфин.

Той обяви, че е готов веднага да свика Националния съвет за тристранно сътрудничество по темата, за което преди ден настояха работодателски организации.

“Нямам представа, освен от публикациите по медиите, какво пише вътре, но мисля, че действително трябва да мине през Съвета за тристранно сътрудничество. Опитът показва, че някой път с развитието на науката, оценката за това - кое е вредна храна и коя не, се променя. Пример - с нашите традиционни храни, сирена и т.н., което изведнъж се оказа, като влязохме в ЕС, че не били достатъчно екологично чисти, което не е вярно. Така че, нека да видим какво ще внесат“, каза Калфин.

Проектът за данък върху вредните храни беше представен преди два дни от министрите Петър Москов и Красен Кралев. Той предвижда различни ставки между 3% и 78% за храни с наднормено съдържание на сол, захар, хидрогенирани мазнини, кофени и таурин.

Срещу него естествено се обявиха бизнес организации, които предупредиха, че това ще увеличи сивата икономика, ще доведе до съкращаване на работни места и ще оскъпи храната за най-бедните.

Споделяне

Още по темата

Още от България