Според еврокомисаря Януш Левандовски

Данъкът "Робин Худ" би спестил милиарди на страните в ЕС

Вноската ни в ЕС ще намалее с 40% при евроданък върху транзакциите

Снимка: БГНЕС

Страните членки ще плащат 50 процента по-малко в общия европейски бюджет към 2020 г., ако се съгласят да въведат данък върху финансовите транзакции, заяви еврокомисарят по бюджета Януш Левандовски. В настоятелен опит да сломи съпротивата на някои правителства – включително и българското – срещу данъка "Робин Худ", както и срещу принципната идея на Брюксел да повишава данъците, Левандовски представи в четвъртък някои конкретни изчисления, предаде EUobserver. .

Така например Германия би плащала 10.7 млрд. евро по-малко към европейския бюджет към 2020 г., Италия – 6.4 млрд. евро, Латвия – 81 млн. евро. Великобритания, Холандия и Швеция, които най-силно се противопоставят на данъка, биха спестили съответно 7.6 млрд. евро, 2.6 млрд. евро и 1.6 млрд. евро.

Специално за България вноската в евробюджета ще намалее с близо 180 милиона евро, или с 40 на сто от сумата, която плащаме сега.

Към 2020 г. общо биха били спестени 81 млрд. евро, посочи Левандовски.

От тези пари – събрани чрез облагане с данък от 0.1% върху финансовите транзакции с акции и облигации и 0.01% върху дериватите – една трета биха постъпили в националните бюджети, а две трети (54 млрд. евро) в бюджета на ЕС.

Въвеждането на данъка върху финансовите транзакции е ключово предложение на Еврокомисията за бюджета в следващия програмен период (2014-2020), представен през юни миналата година. Страните членки реагират негативно както на идеята за 5% увеличение на общия бюджет, така и срещу новия данък.

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу заяви, че когато страните членки видят в конкретно изражение колко ще спестят, "някои, които са били скептични, вероятно ще променят позицията си".

Левандовски от своя страна заяви, че вече е настъпила промяна в мнението на някои страни по въпроса за вдигането на данъците. Преди подобни предложения са оцелявали "около седмица", но сегашното е дневен ред от юни 2011 г. и не е паднало.

Думите на Левандовски, че ще обърне негативните позиции, като представи впечатляващи изчисления, не убедиха всички.

Великобритания веднага излезе с изявление, в което "напълно отрича предположението", че ще има полза от данъка върху транзакциите.

Бюджетът на ЕС трябва да бъде приет до края на годината, поради което дебатът става все по-разгорещен.

Група от 9 страни членки заявиха, че искат да въвеждат данъка самостоятелно, без да са задължени от ЕК, докато Германия, Великобритания и други са на мнение, че бюджетът не бива да се повишава повече от инфлацията.

Преговорите за бюджета съдържат и допълнително препятствие – за пръв път Европейският парламент има правото да го одобрява.

Евродепутатите са привърженици на данъка върху финансовите транзакции, на политики за икономически растеж, както и на по-големи разходи. Миналата година ЕП одобри доклад, в който се иска 5% ръст на парите за следващия програмен период.

Председателят на ЕП Мартин Шулц даде да се разбере, че институцията ще води тежки преговори и няма да приеме по-малък бюджет.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?