Данъкът "Спокойствие" за търговците в кв. "Лозенец" е бил 2000 евро

Данъкът "Спокойствие" за търговците в кв. "Лозенец" е бил 2000 евро

Прокуратурата има данни, че арестуваните в сряда полицаи от Четвърто РПУ са изнудвали търговците в столичния кв. Лозенец" за по 2000 евро. Държавното обвинение ще поиска постоянно задържане в ареста за четирима от тях. При акцията бяха арестувани общо петима полицаи.

Ръководителят на сектор "Икономическа полиция" в района Красимир Кръстев бе посочен от разследващите за ръководител на организираната престъпна група, която е изнудвала търговците.

Задържането на групата е станало в момент на получаване на 2000 лева от търговец. До тази сума се стигнало след тежък пазарлък, започнал от 2000 евро. Търговецът е бил изнудван в полицейски кабинет в Четвърто РПУ. Прокуратурата казва, че арестуваните полицаи са опитни служители, които с времето са се “профилирали“ да искат подкупи от местния бизнес.

Има доказателства, че корумпираните полицаи са действали от началото на 2017 година. Разследващите са научили за тях през ноември 2018-а след сигнал до сектор "Вътрешна сигурност" в МВР, подаден от изнудван търговец.

Средната сума, която са получавали полицаите, за да не проверяват или да предупреждават за проверки търговци от столичния район "Лозенец", е била 2000 лева или евро в зависимост от уговорките.

МВР проверява всички сигнали за корупция и данък "Спокойствие", каза в петък вътрешният министър Младен Маринов. Полицията е установила, че корумпираните полицаи са се опитали да приобщят и други колеги, но те не са се поддали.

"Това означава, че голяма част от служителите имат, ще го кажа образно, имунитет към поддаване към такива престъпни деяния. Нито един сигнал не е прикрит, по всички се проверява, тук установяваме такава система. Корупционните схеми може да са по различен начин, от една страна при двустранно съгласие, което е една латентна схема и там трябва да се работи оперативно, от друга страна, е когато се извършва такъв рекет и потърпевшите естествено подават сигнал", каза Маринов.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?