Данъкът върху финансовите трансакции в ЕС среща още препятствия

Данъкът върху финансовите трансакции в ЕС среща още препятствия

Единайсетте страни от ЕС не успяха днес да се споразумеят по бъдещия противоречив данък върху финансовите трансакции, съобщиха дипломати. Несъгласията са главно по повод технически аспекти на налога, предаде ДПА.

Идеята за въвеждане на данък върху финансовите трансакции в ЕС отдавна буди противоречия. Тя не успя да получи подкрепа сред 28-те страни на ЕС, което накара 11 страни да действат самостоятелно, използвайки т.нар. засилено сътрудничество.

Подкрепящите идеята за данъка са на мнение, че налогът ще накара финансовия сектор да действа по-отговорно. Критиците твърдят, че той ще повиши цената на капитала и ще отблъсне инвестициите от Европа.

Австрия, Белгия, Естония, Франция, Германия, Гърция, Италия, Португалия, Словакия, Словения и Испания преговарят по данъка от близо три години. В един момент дори планираха да започнат да го прилагат през 2016 година.

Еврокомисарят за икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси посочи, че страните са отчели напредък при преговорите вчера. Министрите прекъснаха дискусиите след около два часа, като ги възобновиха сутринта.

Много технически въпроси обаче остават нерешени след днешните разговори, отбелязват дипломати, пожелали анонимност, като допълват, че министрите ще очертаят договорените области в съвместно изявление.

Сред точките, по които не може да се постигне съгласие, са дериватите и геополитическото прилагане на данъка, според дипломати в Брюксел.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?