Данъкът върху лихвите поражда спорове дали влоговете ще се облагат със задна дата

Спорове дали депозитите на гражданите, които са сложени в банка тази или предни години, ще се облагат с данък върху приходите от лихви от следващата година, се породиха между депутати от управляващата партия.

В понеделник пред Дарик зам.-председателят на бюджетната комисия Димитър Главчев каза, че данъкът върху лихвите не може да се начислява за минали периоди. Той направи уговорката, че това зависело и от софтуера на банките и дали ще могат да начисляват данъка само върху доходите от лихви от Нова година нататък.

В промяната в Закона за облагане на доходите на физическите лица е записано, че доходът от лихви ще се счита за придобит към датата на начисляване на лихвата. Именно този текст породи споровете, че с новия данък биха могли да се облагат и лихвите по депозити от предходни години, чийто падеж е през 2013 г.

Самият Главчев се поправи и каза пред Дарик, че реално биха могли да се облагат и лихвите за минали периоди. Причината е, че данъкът се начислява в момента, в който са получени доходите.

Именно така при депозит, направен преди влизането в сила на новия данък, чийто падеж е след 1 януари 2013 г., ще се начислява данък върху лихвите за целия период, допълни Главчев.

Според него евентуален компромис би могъл да се направи, ако банките позволят предоговаряне на условията по договорите и се съгласят да начислят лихвите до края на 2012 г.

Бившият конституционен съдия Георги Марков смята, че данъкът може да се въведе от 1 януари за бъдещите договори, но не и за заварените, защото те са направени според действащото в страната законодателство, налице са придобити права и не може със специален закон със задна дата заварени правоотношения да се задължава една от страните по договора да го нарушава.

"Такова чудо не може да се допусне в една правова държава", коментира пред Дарик юристът. Според Марков, ако се стигне до подобна норма, Конституционният съд трябва да я отмени.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес