Данъкът "вредни храни" ще е между 3 и 10%

Данъкът "вредни храни" ще е между 3 и 10%

Между 3 и 10% ще бъде новият данък за вредните храни и енергийните напитки, който подготвя Министерството на здравеопазването.

"Размерът му ще се определя в зависимост от риска за здравето, дали става дума за сол, захар или трансмастни киселини и какво е количеството кофеин или таурин в напитките”, заяви заместник-здравният министър д-р Адам Персенски, цитиран от в. "Труд". По думите му крайната цена за потребителя няма да се повиши с повече от 10%. Очаква се от новата такса здравният сектор да получи допълнително 150 млн. лв. годишно.

Фирмите, продаващи "вредна” продукция, трябва да дадат своя финансов принос заради последиците върху организма на българите, е позицията на здравното ведомство. Доказано е, че употребата на твърде солени храни води до социално значими заболявания като атеросклерозата, затлъстяване, високо артериално налягане.

По повод започналата наказателна процедура на ЕК срещу данък "вредни храни” в Дания Персенски коментира, че "няма как новият налог да бъде въведен у нас след месец или два, а най-рано от догодина, така че ще имаме време да видим какви сигнали ще изпрати ЕК чрез решението си по казуса”. Той припомни, че здравеопазването е тема, оставена от ЕС в обхвата само на националните законодателства.

"Крайно време е българите да разберат, че всички храни са безопасни, но сред тях има много вредни”, каза още зам.- министърът.

"Както обществото е приело, че тютюнопушенето е вредно, нека разбере, че и консумацията на определени храни е опасна. И то в не по-малка степен. Надяваме се да получим широка обществена подкрепа", посочи Персенски.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?