Данъкът за вили и ваканционни имоти може да скочи в пъти

"Обединени патриоти" предлагат по-високи ставки за жилища в курортите

Данъкът за вили и ваканционни имоти може да скочи в пъти

В пъти по-високи данъци за вили, къщи и ваканционни имоти в курортите предлагат депутати от коалиционния партньор в управлението "Обединени патриоти". Според внесен от тях законопроект за промяна в Закона за местните данъци и такси за такива жилища, които не са основни за собствениците си, данъчната ставка трябва да е не промили (на хиляда), а проценти (на сто) от данъчната оценка. По същество предложението им е за въвеждане на нов данък в допълнение с плащания и в момента данък сгради.

Мотивите на депутатите са, че имотите в курортите често реално се използват като места за настаняване на туристи, но това не се декларира и не се плащат съответните данъци. Дори и да не се дават под наем, отседналите в тях собственици, техни роднини или приятели ползват курортните ресурси, които трябвало да се поддържат от съответната община. За целта местните власти имали нужда от средства. Според вносителите годишните приходи от този данък щели да са около 200 млн. лева.

Според предложението на патриотите по-високите данъци трябва да важат за имоти в курортите, които не са декларирани като туристически, но в тях се настаняват безплатно роднини или приятели на собствениците. На практика подобен имот може и да е семейната вила или пък втори апартамент във Варна, Бургас или друго определено за курорт населено място, който не е деклариран за отдаване под наем.

В законопроекта се предвижда за ваканционните жилища в националните планински и морски курорти да се плаща данък между 0.5 и 0.7 на сто от данъчната оценка. Общинските съвети по места ще трябва да определят точната ставка. За сравнение в момента за такива имоти се плаща т. нар. данък "сгради", който може да е в границите от 0.1 до 4.5 на хиляда от данъчната оценка. Тази ставка ще остане да важи за имоти и вили извън курортите, които също може да се дават под наем, без да се плащат данъци.

В решение на Министерския съвет са определени около 20 морски курорта с национално значение. Сред тях са Албена, Ахтопол, Балчик, Варна, Бургас, Приморско, Несебър, Поморие, Слънчев бряг, Созопол, Царево, Златни пясъци.

Националните планински курорти са 5 - Боровец, Пампорово, село Говедарци, Котел и Юндола. В тях не влиза Банско, който се явява курорт от местно значение. За местата за почивка с такъв статут от "Обединените патриоти" предвиждат по-ниска ставка - от 0.2 до 0.4 на сто от данъчната оценка.

Същата ще важи и за общини като Берковица, Меричлери, Брацигово, Пещера или Якоруда, които също са в списъка с курорти от местно значение. От морските курорти в това число влизат Св. Влас, Лозенец, Крапец, Синеморец, Шабла, Шкорпиловци и други.

Споделяне

Още от България