Данъкоплатците ще платят щетите от щурма на Капитолия заради липса на застраховка

Данъкоплатците ще платят щетите от щурма на Капитолия заради липса на застраховка

Американските данъкоплатци ще трябва да платят щетите, нанесени при щурма на Капитолия, тъй като сградата и прилежащите площи не са застраховани, съобщи Ройтерс, като се позова на източници от застрахователния бранш.

Поддръжници на президента Доналд Тръмп разбиха прозорци, повредиха различни предмети вътре и запалиха малки огньове навън.

Все още не се знае колко ще струват поправките на прозорци, врати и обзавеждане плюс почистването на отпадъците, оставени от гневната тълпа.

Вратата на кабинета на сенатор Джеф Меркли, например, е избита от пантите, а от стените са изскубнати произведения на изкуството, показа демократът от щата Орегон на видеозапис в Туитър.

Служители на Конгреса и журналисти публикуваха снимки на кабинети, заринати със счупени стъкла и отпадъци, както и врата, на която е надраскан надпис "УБИЙТЕ МЕДИИТЕ". Бюст на бившия президент Закари Тейлър пък е оплескан с червена боя.

Архитектурното бюро на Капитолия, което се грижи за съхранението и поддръжката на сградата, вероятно ще поеме част от разходите, посочват източници.

Що се отнася до разходите за поправки и почистване, федералното правителство отдавна не мисли, че застраховането си заслужава, отбелязва Ройтерс. Тази позиция не се е променила дори след атаката срещу сградата на Пентагона на 11 септември 2001 година, чийто ремонт според оценки е струвал между 500 милиона и 1 милиард долара.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?