Данъкоплатците ще покрият сметката за далаверите с къщите с гости

Глобите по селската програма са налагани по компрометирана методика

Румен Порожанов, снимка БГНЕС

Санкции за милиони за далаверите с къщите за гости и други нарушения по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) по всяка вероятност ще бъдат покрити от данъкоплатците, показва разследване на Mediapool. Причината е компрометираната Методика за налагане на санкции след плащане по проекти по ПРСР 2007-2013 година. Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) е отменил нормативния акт като нищожен през декември миналата година. Най-вероятно решение в същия смисъл ще бъде взето и от петчленен състав на ВАС. Делото е насрочено за средата на май.

Това ще даде възможност всички установени нарушители да си поискат парите от държавата в срок от една година след отмяната на методиката. Дори нарушителите, чиито глоби са потвърдени окончателно от съда, ще получат възможност за преразглеждане на делата си поради настъпилите нови обстоятелства.

Методиката е най-важният документ, съдържащ всички насоки за налагане на санкции по селската програма за периода. От тази програма Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) е одобрил плащания за строителството на 746 къщи за гости за 202 милиона лева. Голяма част от нарушенията бяха разкрити от сайта "Биволъ". Оставка подаде заместник-министърът на икономиката Александър Манолов заради проект за къщата за гости, финансирана с 380 000 лева по програмата.

Близо шест години по-късно делата за санкциите по програмата показват, че глобите за къщите за гости, както и по другите мерки от ПРСР, продължават да се налагат по тази методика, т.е. няма изработен нов легитимен документ. Сега делата за множество санкции по селската програма са спрени в изчакване на окончателното решение на ВАС за легитимността на нормативния акт.

Петчленният състав на съда трудно може да признае за легитимен документ, който прилича на хвърчащ лист, качен на сайта на Държавен фонд "Земеделие". Методиката е издадена от изпълнителния директор на ДФЗ, а не от министъра на земеделието, както е нужно по закон. Методиката не е публикувана дори в Държавен вестник, което е също задължително. Нормативният акт няма дори дата на издаване.

Сегашният земеделски министър Румен Порожанов беше изпълнителен директор на ДФЗ от март 2011 до август 2013 г. и от 27 ноември 2014 г. до февруари 2017 г., след което стана министър на земеделието в третия кабинет на Бойко Борисов. Mediapool изпрати официално запитване до ДФЗ за датата на публикуване на методиката, за да се разбере със сигурност дали тя е продукт на Порожанов в качеството му на шеф на ДФЗ. Отговор все още не е постъпил.

Последните корекции по файловете на методиката, качени на сайта на държавния фонд, са от януари 2017 година, когато Порожанов все още е негов шеф. Месец след това той подаде оставка.

От публично известната информация, ЕС е наложил санкции на България за 11 милиона евро, а фонд "Земеделие" е санкционирал нарушителите с други 10 милиона лева. Под въпрос са глобите за 10 милиона лева, както и всички останали, които ще бъдат наложени по тази методика за нарушенията, включително за къщите за гости. По темата тече едновременно проверка на ДФЗ и прокуратурата.

От съдебните дела става ясно, че дори през 2018 година ДФ "Земеделие" продължава да налага санкции по тази методика, а вече като министър явно Румен Порожанов не е предприел никакви мерки. През април миналата година фондът е глобил с 38 299 лв фирмата "Сънфлекс", използвайки методиката. Сега делото за санкцията е спряно в очакване нормативният акт да бъде обявен за нищожен. Същата е съдбата на десетки други дела пред ВАС за стотици хиляди левове.

През януари тази година ВАС окончателно е потвърдил санкцията за 173 000 лева за Ивелина Димова, която е построила къща за гости край Ямбол. След отмяна на методиката Ивелина Димова и други като нея ще могат да поискат преразглеждане на решенията на съда.

Проблемът обаче далеч надхвърля къщите за гости. Може да се стигне до там данъкоплатците да платят цялата сметка за нарушения по множество проекти по Програмата за развитие на селските райони. От съдебните дела става ясно, че същата методика е била използвана и за глобяване на нарушители, изградили микропредприятия, както и други проекти по ПРСР.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?