Данъци и осигуровки вече могат да се плащат изцяло по интернет

Потребителите трябва да имат персонален код от НАП или електронен подпис

Данъци и осигуровки вече могат да се плащат изцяло по интернет

Плащането на данъци и осигуровки към Националната агенция за приходите (НАП) вече може да става изцяло онлайн, след като от сряда, 5 август заработи изцяло нова електронна система, с която приходната агенция ще събира вземанията на държавата.

Платформата е директно свързана със справката за задълженията на фирмите и гражданите и позволява с няколко клика да бъдат платени всички задължения към държавата по интернет. За да я ползват обаче, потребителите трябва да имат безплатния персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис, поясняват от НАП.

От там твърдят, че новата система значително опростява плащанията към бюджета, а освен това елиминира изцяло риска от грешки, като некоректни данни за наредителя или неправилни кодове за вид плащане. Системата не изисква специална регистрация на сайта на НАП, а само такава в Epay.

Платформата позволява и ръчно попълване на платежни нареждания, тяхното разпечатване и използване в банки. Тя е приложима още в случаите, в които се плаща задължение на друго лице.

Клиентите трябва да се съобразят с факта, че обикновено са нужни 24 часа от нареждането на парите, до пристигането им по сметките на НАП.

Споделяне

Още от Бизнес