Данъците остават същите до 2016 г., само цигарите поскъпват поетапно

Европейската комисия разрешила евтин метан за колите до 2020 г.

Людмила Петкова. Сн. БГНЕС

Правителството не предвижда коренна промяна в облагането на гражданите и бизнеса през следващите три години. Единствено стъпаловидно ще поскъпват цигарите заради увеличаването на акциза. Това стана ясно от представянето на данъчната политика за периода 2014-2016 г. от зам.-министъра на финансите Людмила Петкова.

 

Плоският данък се запазва, въпреки идеите на БСП да въведе необлагаем минимум на доходите и семейно подоходно облагане, което партията отложи в управленските си намерения за втората половина на мандата. Людмила Петкова уточни, че се водят дискусия по темата като се обсъждат различни варианти, но към момента няма взето решение.

 

Въвеждането на необлагаем минимум на доходите означава бюджетът да се лиши от над 500 млн. лв., показват сметките на финансовото министерство. Тези пари трябва да се компенсират отнякъде, като за момента няма решение как да стане това, обясни Петкова.

 

Обсъждат се и няколко варианта за подпомагане на семействата с деца. Единият от вариантите предвижда таксите, плащани за детски градини да се признават за разход и да служат за намаляване на основата при плащането на данъци. Това облекчение обаче няма да влезе от 2014 г. и дори не е ясно дали ще бъде въведено и в бъдеще, стана ясно от обясненията на зам.-министъра на финансите.

 

В момента млади семейства ползват данъчни облекчения при вземане на ипотечен кредит за първо жилище. Това струва на бюджета годишно около 4 млн. лв. За 2014 г. обхватът на облекчението е разширен, като от него ще могат да се възползват и граждани на страни от ЕС.

 

Вдигането на цената на цигарите

 

Единствената промяна в данъчните ставки за следващите три години е поскъпването на цигарите заради повишаването на акциза. Облагането ще се увеличава на четири равни стъпки от 2015 г. до 2018 г., каза Людмила Петкова.

 

Някои производители на цигари обаче вече започнаха да вдигат цените, за да бъде увеличението по-плавно. Така при едни от най-масовите цигари "Виктори" кутията поскъпна с 10 ст. Средно с около 20 стотинки годишно се очаква да поскъпват цигарите до 2018 г. включително, по данни на производителите. Така например, цената на кутия от 5 лв. сега се очаква да достигне до 6 лв. през 2018 г.

 

Съгласно европейска директива през 2018 г. акцизът на цигарите трябва да стане 176 лева на 1000 къса. За следващата година той остава без промяна спрямо 2013 г. - 148 лв. на 1000 къса, от 2015 г. се вдига на 155 лв. на 1000 къса, а от 2016 г. - на 165 лв. на 1000 къса.

 

Акцизът на метана остава без промяна до 2020 г.

 

Акцизът на метана за автомобилите остава без промяна - 0.85 лв. за 1 гигаджаул през следващите шест години до 2020.

 

България е получила писмо от генерална дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия, с което дават положително становище на искането ни, каза Людмила Петкова. По думите ѝ за по-голяма правна сигурност обаче изчакваме получаването и на официално решение от Европейската комисия.

 

Ако такова бъде получено до края на годината, ще се наложи отново промяна в Закона за акцизите и данъчните складове, който беше приет преди седмица от парламента, но с новата по-висока ставка на акциза за метана.

 

Между 300 и 400 млн. лв. повече приходи от обратното начисляване на ДДС

 

Между 300 и 400 млн. лв. повече приходи се очакват през следващата година от въведеното обратно начисляване на ДДС при доставки на зърнени и технически култури, показват разчетите на финансовото министерство.

 

Мярката се въвежда като борба срещу данъчните измами и най-вероятно ще влезе в сила от 1 януари, а не от 1 декември, както беше планирано, каза Людмила Петкова.

 

Срещу новата мярка се обявиха зърнопроизводителите. Според тях очакваният ефект няма да бъде постигнат, защото измамите се преместват по веригата.

 

Правителството ще даде ваучери на около 75 000 земеделски производители, с които ще могат да си купят по-евтино гориво за техниката. Намалената акцизна ставка върху газьола ще струва 84 млн. лв. на бюджета. Облекчението беше премахнато по времето на ГЕРБ.

Споделяне

Още от Бизнес