“Дънди“ няма да преработва у нас златната руда от Челопеч

“Дънди“ няма да преработва у нас златната руда от Челопеч

Няма да се реализира инвестиционният проект на “Дънди Прешъс Металс“ за изграждане на съоръжение за преработка на златната руда, добивана от мината в Челопеч, съобщиха от компанията в петък. Ден по-рано Върховният административен съд (ВАС) окончателно е отхвърлил положителното решение на министъра на околната среда и водите Нона Караджова по оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) на проекта.

Един от мотивите на ВАС за потвърждаване на решението на по-долната тричленна инстанция е, че са минали две години и половина между публичните обсъждания по ОВОС и датата, на която министърът е издал положително решение по ОВОС. Това стана след като предшественикът ѝ Джевдет Чакъров отказваше да се произнесе по искането одобрение на проекта на “Дънди“.

Съдът посочва още, че екоминистерството неправилно е определило засегнатите от инвестиционното предложение райони. Но най-същественият аргумент на петчленката на ВАС е, че избраната технология за преработка на рудата - високотемпературно окисление под налягане, не съответства на най-добрите налични техники, тъй като не е прилагана в промишлен мащаб към суровина с характеристиките на челопешкия концентрат.

“Изключително сме разочаровани от решението на съда“, коментира Джонатан Гудман, президент и главен изпълнителен директор на “Дънди Прешъс Металс“. Той обаче допълва, че отрицателното решение на съда по никакъв начин не възпрепятства извършващото се в момента разширяване на добива и преработката на руда от находище “Челопеч“ до 2 милиона тона руда годишно.

“Перспективите пред компанията ни са явни. Придобитото неотдавна от нас металургично предприятие Цумеб в Намибия е готово изцяло да поеме преработката на произведените количества концентрат в увеличения им обем”, заявява Гудман.

“Дънди“ купи през януари 2010 г. за 33 млн. долара завода в Намибия, където суровината от “Челопеч“ се изпращаше и преди това. Тогава компанията обяви замразяване на проекта за инсталацията за преработка в България до произнасянето на съда с опция при положително решение да преразгледа нуждата от вложението за 200 млн. долара..

Компанията обаче не се отказва от намеренията си за двойно увеличаване на добива в “Челопеч“ и реализацията на новия златен рудник на Ада тепе край Крумовград.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?