“Дънди“ подписа заеми за разширяването на златната мина в Челопеч

Заеми за разширяване на производството на златната мина в Челопеч подписаха в петък канадската компания “Дънди Прешъс Металс“ и дъщерното ѝ дружество “Челопеч Майнинг“. Дългосрочните кредити за 66.75 млн. долара са отпуснати от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и “УниКредит Булбанк”.

Средствата ще се използват за рефинансиране на текущ заем от 16,25 млн. долара към ЕБВР и за разширението на рудника и фабриката в Челопеч. Общата стойност на проекта за удвояване на добива до 2 млн. т руда годишно е 150 млн. долара. Увеличаването на капацитета на мината е в ход и се очаква да приключи в края на 2011г.

Заемите са гарантирани от “Дънди“ чрез залог на акции. Кредитите ще се изплатят на 10 равни шестмесечни вноски, считано от юни 2013 г. Лихвата е LIBOR плюс 3.25% до завършване на инвестицията, и в размер на LIBOR плюс 2.80% след това.

Заемът от “Уникредит“ предвижда механизъм за ускорено издължаване, като е уговорено “Челопеч Майнинг“ да извърши частично предплащане в размер до 30% от свободните си парични потоци. Такова задължително предплащане е ограничено до максимум двегодишни погасителни вноски от заема. Като част от финансирането е необходимо да се осигури от компанията майка и/или от дъщерната българска фирма хеджиране на 15% от очакваното съдържание на мед в продукцията на рудник Челопеч” за 2012, 2013 и 2014 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?