"Дънди Прешъс" ще добие 21 тона злато от "Ада тепе" в Крумовград

Посрещнаха Бойко Борисов с чували злато, сравняват го с Хаджи Димитър

"Дънди Прешъс" ще добие 21 тона злато от рудника "Ада тепе" край Крумовград през следващите 8 години, съобщиха от компанията при откриването на съоръжението в петък.

За тържеството пристигна лично премиерът Бойко Борисов. Първите му думи при слизането от джипа бяха:"Гледай какви съоръжения!". След това поздрави кмета на Крумовград Себихан Мехмед от ДПС с думите: "По протокол, кметът е най-важен" и ѝ каза, че е очарован от парковете в родопския град.

Като Хаджи Димитър

Тя му отговори, че "всичко е благодарение на държавата" и покани Борисов и останалите официални лица за обща снимка. При подредбата за протоколния кадър кметицата каза на премиера, че е "като Хаджи Димитър". Причината е, че от двете му страни бяха наредени самата Мехмед и председателката на парламента Цвета Караянчева (явно оприличени от Себихан Мехмед на самодивите от поемата на Ботев).

Борисов: Средната заплата сега е 2100 лв., догодина ще е 2700 лв.

Акцентът в изказването на премиера беше благоустрояването на градовете и привличането на повече инвеститори.

"Тук, в Крумовград, няколко програми на правителството работят перфектно", каза той и ги изреди – саниране на блокове, ремонт и изграждане на стадиона, автогарата и други.

"Независимо, че сме от различни политически партии с кметицата на Крумовград, парите отиват пряко към хората", допълни премиерът, като не пропусна да изтъкне ремонта на пътя от Кърджали до Момчилград и този до Крумовград: "Някои още помнят свлачищата, които бяха там".

Той отбеляза, че в инфраструктурата в региона са вложени десетки милиони, за да дойдат милиарди инвестиции.

Борисов изтъкна значението на разкриването на повече работни места и осигуряването на добри възнаграждения: "Стотици български граждани – мюсюлмани и християни, работят тук. Догодина март месец 2700 лева ще е средната заплата, сега е 2100. Ще продължим в тази посока".

Инвестиции за 280 млн. лв. в Крумовград

През последните седем години "Дънди Прешъс Металс" е вложила 280 млн. лв. в Крумовград. Около 300 души работят в компанията в града. Това доведе до завръщане на част от гурбетчиите и раздвижване на местната икономика, каза Себихан Мехмед.

Очакванията на канадската компания са да бъде добито над 21 тона злато от рудник "Ада тепе" в следващите 8 години.

При подписването на договора за 30-годишната концесия през 2012 г. оценката беше за близо 37 тона злато и над 34 тона сребро.

Причината за разминаването е, че само на теория може да се извлече 100% от ценното съдържание на метала, разясниха от компанията. Тъй като на "Ада тепе" не се прилага цианидна технология, а класическата технология на флотация (обогатяване), добивът на полезен компонент ще e 85-87%.

Планираните производствени мощности за преработката на рудата са в размер на около 800 000 тона руда годишно.

Златният концентнрат ще се траспортира за преработка

Рудник "Ада тепе" е само добивно предприятие и тук няма да се произвежда метал като краен продукт. Преработката на концентрата и извличането на златото ще става в две български и няколко чужди предприятия.

За целта продукцията се транспортира в специални чували с обем 1 кубик. Във всеки от тях има най-малко 350 грама злато.

В стройна редица бяха подредени около стотина такива чували със златен концентрат, които бяха показани на премиера Борисов.

Плановете на "Дънди Прешъс Металс Крумовград" са да добие 700 000 унции злато, както и сребро. След изчерпването на запасите им терените ще бъдат рекултивирани.

Години наред хората в региона протестираха срещу този рудник, но в крайна сметка канадската компания се спогоди с местната власт и част от недоволните екоорганизации, уверявайки, че всичко за опазването на природата е взето предвид. На мястото няма да има взривен склад, дейностите ще се извършват от лицензирана фирма, а отпадъците ще се съхраняват по специален начин.

На церемонията пресъстваха Рик Хаус, президент и главен изпълнителен директор на "Дънди Прешъс Металс" и Джонатан Гедман, председател на борда на директорите.

Рик Хаус благодари на Бойко Борисов за подкрепата, която компанията е получила при реализирането на проекта в Крумовград.

"Ние работим в страни в целия свят и можем да познаем кога от страна на правителството има усилия за подкрепа на нашата дейност. Смятаме, че България е една чудесна страна за инвестиции и това се дължи на благоприятния инвестиционен климат и на квалифицираните работници. Доказателство за моите думи е успехът, който бележим с нашата мина в Челопеч и открития рудник на Ада тепе", заяви Рик Хаус.

Той допълни, че проектът в Крумовград е бил припознат от Европейската комисия като случай на най-добра практика в биологично чувствителни райони.

Тъй като находището се намира в екомрежата "Натура 2000", при разработването на рудника са били преместени 2000 костенурки в нови за тях обитания. Грижата за природата е от важно значение за компанията, декларират от "Дънди Прешъс Металс".

Компанията ще плаща на държавата концесионно възнаграждение от 1. 44% от борсовата цена на добитите през годината злато и сребро. Част от средствата ще отиват и за община Крумовград.

Дейността на "Дънди Прешъс Металс" в България започва преди 15 години със златното находище край Челопеч, като вложените там средства са над 860 млн. лв. досега.

Благодарение на канадската компания най-високата средна заплата в българските общини за 2017 г. беше регистрирана в община Челопеч - 2178 лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес