“Дънди“ призова за по-добри условия за инвестиции в минния бранш

Режимът за издаване на разрешителни в минния бранш може да бъде оптимизиран, за да се създадат по-добри условия за инвестиции и отваряне на работни места в реалната икономика на България. Това заяви по време на посещение на финансовия министър Симеон Данков в златната мина “Челопеч“ шефът на концесионера “Дънди Прешъс Металс“ Алекс Нестор.

“Дънди“ стопанисва рудник Челопеч от 2004 г. и оттогава в модернизация на мината и в рекултивационни дейности са инвестирани над 300 млн. лева. Планирани са още 170 млн. лева инвестиции в разширяване на производството на златно-меден концентрат, но инвестицията е замразена до произнасянето на съда по обжалването на проекта от екоорганизации. При положително решение на върховния административен съд, компанията ще направи дю дилиджънс на проекта и ще прецени отново инвестицията.

Понастоящем добитият в рудника концентрат се изнася за преработка в чужбина.

Ейдриън Голдстоун, шеф на дъщерната на “Дънди“ “Болкан Минерал Майнинг“, която има регистрирано търговско откритие на златна мина в местността Ада тепе, пък припомни, че дружеството е готово да вложи между 100-150 милиона долара в проекта в Крумовград.

Дянков от своя страна каза, че мащабните инвестиции в страната са важни не само по време на криза. По рамките на разговора той зададе конкретни въпроси по проектите на компанията в България и заяви готовност правителството и в бъдеще да осъществява активен диалог с представители на минния бранш.

Вицепремиерът постави пред мениджмънта на “Челопеч Майнинг” въпроса за бъдещето на общинската болница в Пирдоп, като призова бизнеса заедно с общината да работи за подобряване на здравното обслужване на местните хора. От предприятието изразиха готовността си и в бъдеще да подпомагат здравното заведение, но настояха успоредно с това да бъде изготвен бизнес план за развитието на болницата, а не просто да се наливат пари в болницата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?