С пускане на цех за производство на пиритен концентрат догодина

"Дънди" ще увеличи с около 70% извличаното злато от "Челопеч"

С въвеждането в експлоатация на цех за производство на пиритен концентрат от януари 2014 г. мината "Челопеч" планира да увеличи с около 70 процента извличането на злато от добиваната медно-златно-сребърна руда. Това съобщи пред журналисти в сряда Николай Христов, изпълнителен директор на "Челопеч Майнинг", чийто собственик е канадската "Дънди Прешъс Металс".

В момента предприятието успява да извлече 55-56 на сто от наличното злато в суровината, което е около 3 процента от цялата руда. Останалата част на практика се съдържа в пирита, която обаче се изхвърля в хвостохранилището или се връща обратно за запълване на оползотворените вече участъци от рудника заедно с 40 процента от другите отпадъци. Сега от произведения в обогатителната фабрика на мината суровинен концентрат в Намибия се добиват медни катоди и злато.

В бъдещия цех ще се произвежда пиритен концентрат, който ще се праща за преработка в Китай. Така извличането на златото ще се доближи до 90 процента, какъвто ефект в момента дружеството постига с медта, обясни Христов. Инвестицията в тази производствена мощност е на самата компания и е за 23 млн. долара, допълни той.

В момента в мината от изкопаваната над 1.8 млн. тона руда се добива около 100-130 хил. тона медно-златен концентрат, пиритерият концентрат, който ще се произвежда се планира да е до 400 хил. лв. Христов обаче се пошегува, че от тази инвестиция дружеството няма да забогатее кой знае колко, тъй като извличането на злато от пиритния концентрат е доста скъпо. Просто ще се увеличи ефективността на производството, коментира шефът на "Челопеч".

Компанията отчете в сряда пред първия вицепрезидент на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Филип Бенет и директора на финансовата институция за България Даниел Берг ефекта от реализираната със 150 млн. евро заем от няколко банки, сред които и ЕБВР, инвестиционна програма на дружеството. С парите е модернизирана мината, като машините в галериите на по-опасните места се управляват дистанционно. Подобрени са и условията на работа под земята, където има осем спасителни центъра, разположени на възлоли места, които могат да приемат работници в случай на сериозна производствена авария. Разширен е и добивът, цехът за разтрошаване на суровината пък е преместен под земята, за да няма шум и да не се замърсява околната среда. Модернизирана е обогатителната фабрика. Изградена е и уникална в световен мащаб система за управление на работния процес в рудниците, компоненти от която засега са внедрени само във Финландия.

Производственият директор на мината Вълчин Узунов обясни, че работата в галериите се следи с безжична връзка, а ръководителите на екипите информират през таблети оперативния център за евентуални проблеми и на момента се търсят решения за преодоляването им и наваксването на работата. Заради модерната система за управление и контрол на производствения процес почти през ден в мината има делегации от други въгледобивни дружества от цял свят, за да се обменят както добри практики, така и лош опит, допълва шефът на производството. Станали сме почти туристическа дестинация, откакто се модернизирахме, шегува се Узунов.

"Впечатлен съм да видя постигнатото с нашето финансиране", коментира Филип Бенет. По думите на първия вицепрезидент на ЕБВР подобно изпълнение на модернизация е рядко срещано и много скъпо.

В резултат на приключената в края на миналата година инвестиционна програма "Челопеч Майнинг" вече вози в хвостохранилището си с 40 на сто по-малко отпадъци, тъй като част от тях се смесват с цимент и се връщат обратно за запълване на иззетите пространства. Нов метод на т.нар. пастово запълване обаче пести близо 50 на сто от използвания цимент. Вкарването на цеха за трошене на суровината под земята пък е намалило с 3 децибела шума в района на мината, която е в близост до къщите в Челопеч. Планиран да се инсталира през 2014 г. шумозаглушител на вентилационната система на рудника, ще намали издавания от нея шум с 30 процента.

Компанията отчита още, че заради предприетите мерки за енергийна ефективност в мината са намалили използваната за добив и преработка на руда електроенергия с 18 на сто при тройно увеличение на произведената суровина. "Челопеч" обещава още до края на 2013 г. да сведе до нулата изхвърляните от хвостохранилището отпадни води.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?