“Дънди” внесе жалба срещу България в Брюксел

“Дънди” внесе жалба срещу България в Брюксел

Официална жалба срещу българското правителство е внесла международната минна компания “Дънди Прешъс Метълс Инк.” (Dundee Precious Metals) заради забавянето на разрешителните за разширението на добива в златната мина “Челопеч” и за разработването на златното находище Ада тепе край Крумовград. Това съобщиха в четвъртък от компанията, според която  проблемите се създават от “политическите интереси и корупцията” в българското правителство.

“Дънди” иска от Брюксел да окаже натиск върху България по повод отказа на министъра на околната среда Джевдет Чакъров в продължение на две години да издаде разрешение за работа на две мини за добив на злато.

"Поведението на министър Чакъров очевидно представлява сериозна грижа за тези, които искат да разширят и инвестират в най-новата държава-член на ЕС," заяви директорът на “Дънди” - Лорънс Марсланд.

"Надяваме се, че ЕК ще вземе необходимите мерки, за да поправи положението," казва той в декларация.

В четвъртък Джевдет Чакъров отбеляза единствено, че решение ще има в най-скоро време и след направения анализ от работната група под ръководството на вицепремиера Ивайло Калфин, такъв трябва да се направи и от Съвета на коалицията.

Блокираната инвестиция за 300 млн. лв.на регистрираната в Канада компания, в която участват основно холандски капитали, стана предмет на дискусия в Европейската комисия (ЕК) и миналата година, когато министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров, спиращ разширението с мълчалив отказ, бе привикан за обяснения. Тогава представителят на ДПС се изми ръцете с общественото недоверие към технологията на “Дънди” на местно ниво.

По-късно той поиска от кабинета да се направи анализ на икономически ползи от концесията в Челопеч, която канадците придобиха през 2003 г. след фалита на ирланската “Наван Майнинг” и чийто договор за частно управление два пъти е променян. Чакъров дори поиска държавата да стане акционер в златната мина и получаваните пари от добива да отиват в държавен екофонд. Тази възможност обаче бе отхвърлена от “Дънди”, които са съгласни само да плащат по-високо концесионно възнаграждение в държавната хазна и да подпомагат в по-голяма степен общинските проекти в съответните региони.

Канадците изчерпаха търпението си, след като Върховният административен съд окончателно постанови на екоминистъра да се произнесе по инвестиционните намерения на “Дънди”, но той продължава да си мълчи. Последва заплахата за международен арбитражен съд с иск за нанесени щети за около 1 млрд. долара, след което премиерът Сергей Станишев бе принуден да поиска още време от компанията.

Нарушаване на Договора за ЕС

Сега “Дънди” посочват в жалбата си до ЕК, че Чакъров не изпълнява законовите си задължения и чрез бездействието си директно е нарушил клаузи от законодателството на ЕС. Това са свободата на установяване и свободното движение на услугите и капиталите, регламентирани от Договора за Европейския съюз, както и функционирането на вътрешния пазар по чл. 37 от Протокола от 2005 г.

Златната мина в Челопеч е най-голямата в Европа, отбелязва Ройтерс. Агенцията посочва, че екологични сдружения лобират срещу развитието на мините заради използваната технология с цианид за извличане на ценния метал. Според “Дънди” обаче, не съображенията за околната среда са мотивът за бездействието на МОСВ, а “политическите интереси и корупцията”.

“Ние направихме значителни инвестиции в България и възнамеряваме да инвестираме още. Спазихме всички закони и изисквания на държавата. И въпреки всичко необходимите екологични разрешителни за разширяването на добива в Челопеч и за разработване на проекта в Крумовград не са издадени”, заявява в съобщението Джонатан Гудман, президент и генерален изпълнителен директор на Дънди Прешъс Металс.

“Действията на министър Чакъров дават повод за сериозно безпокойство у всички, които искат да развиват дейност и да инвестират в най-новата държава членка на ЕС. Вярваме, че ЕК ще вземе необходимите мерки да подобри ситуацията”, заяви Лорънс Марсланд, главен изпълнителен директор на “Дънди”.

“Въпреки действията на министъра, Дънди има желание да продължи да играе положителна роля за развитието на страната”, допълва той

Разследване на Чъкъров

ЕК се призовава да упражни своите правомощия и да разследва продължаващото бездействие на министър Чакъров да изпълни задълженията си по закон. Жалбата ще бъде разгледана и ще се реши дали да започне процедура срещу българската държава заради несъобразяване със задълженията ѝ според Договора за ЕС, се посочва в съобщението на “Дънди”.

Компанията допълни също, че благодарение на сключени ключови договори за продажба на концентрат през 2008 г. спасяват мината в България от затваряне. Преди време от “Дънди” бяха съобщили, че имат контракти за реализация на продукцията си от Челопеч само до края на 2007 г., защото разчитали, че дотогава ще могат да построят мощностите за преработка на златото. Сега става ясно, че са подписани договори между дъщерната ѝ компания “Челопеч Майнинг” за продажба на концентрат в обем 40–75 хил. тона за 2008 г. и между 30 и 80 хил. тона за 2009 г.

Оттегляне от България

Тези договори обаче решават краткосрочно проблемите на златната мина, посочват от концесионера ѝ. В момента при пълно натоварване “Челопеч” произвежда между 70 и 80 хил. тона концентрат годишно. Компанията продължава да обмисля допълнителни договори за продукцията си през 2008 г.

От “Дънди” допълниха, че новите контракти за продажба на концентрат ѝ дават възможност да проучи алтернативни площадки за инвестиционните си намерения. Незабавно ще започне изследване на терени под друга юрисдикция, подходящи за изграждане на инсталацията за производство на крайни метали. Това проучване вероятно ще приключи до ноември, след което фирмата ще премине към процедура за осигуряване на необходимите за строителството разрешителни.

Така на практика компанията дава ясен знак, че ако до есента българското правителство не направи нищо по техните инвестиционни намерения, “Дънди” ще изнесе капиталите си от България.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?