"Дънди" внесла с хазната близо 70 млн. лв. концесионни такси

"Дънди" внесла с хазната близо 70 млн. лв. концесионни такси

Над 69.8 млн. лв. са внесени в държавния бюджет от 1999 г. до 2014 г. като концесионни такси от канадската компания "Дънди Прешъс Металс", която у нас разработва златното находище в Челопеч и има планове да открива второ в Крумовград. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова във вторник в отговор на въпрос на народния представител Десислав Чуколов от "Атака". Депутатът от партията, която редовно определя компанията като "колониалист" в риториката си, искаше да знае какви са дължимите и получени суми от България от дейността на "Дънди" у нас.

Съобщената сума прави средно по 4.66 млн. лв. на година, докато таксата, плащана на държавата от "Юлен" за използването на защитени територии за ски зоната си, е под 2 млн. ллв. общо от 2005 г. до края на 2013 г., според предишни данни на правителството .

Концесионната такса, плащана от "Дънди" се формира на базата на ежемесечните отчети на дружеството за добитата руда и съответно на метали от нея, както и на цените на тези метали на Лондонската стокова борса. Отделно се плаща и дължим ДДС върху концесионната такса.

По закон на общините, където се намира находището на руда, са дава половината от концесионната такса. От 2007 година на двете общини, където работи фирмата, са дадени 26.2 млн. лева, посочи министър Петкова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес