Дънекова обяснява допинга с болни сливици

Силвия Дънекова

Хванатата в употреба на допинг българска лекоатлетка Силвия Дънекова е обяснила наличието на забранени субстанции в пробата си с възпаление на сливиците и последващо лечение на този проблем, става ясно от писменото ѝ обяснение до Арбитражния съд по спорта (КАС), цитирано от Гонг.бг в неделя.

Дънекова е написала показанията си на български език и на ръка, след което са били преведени на английски.

"Аз не поставям под въпрос резултатите от анализа на "А"-пробата, направени от допинг-лаборатория, която отговаря за Олимпийските игри в Рио през 2016", пише спортистката, която стана първата хваната с допинг на олимпиадата в Рио.

"В моя защита бих искал да заявя, че никога съзнателно не съм се опитвала да използвам вещества от забранения списък. Преди месец трябваше да вляза в болница заради абцес на сливиците абсцес със съпътстваща анемия. Лекуващия ми лекар ми предписа лечение с глюкоза, желязо, витамин С и рибоксин. Това е единственото логично обяснение за мен как би могло да влезе забранено вещество в кръвта ми. Повтарям отново това не се случило съзнателно или умишлено", обяснява Дънекова.

На 8 август тя е била информирана, че при анализа на А-пробата е открито наличието на метокси-полиетилен гликол-епоетин бета (СЕРА), който се намира под номер S2.1.1 в забранителния списък на Световната антидопингова агенция (УАДА).

След като следва процедурата, на 10-и август Дънекова и нейният треньор са информирани, че след отварянето на Б-пробата, която потвърждава първата, правата на атлетката са спрени.

В резултат на това на спортистката са отнети правата да участва в игрите и трябва да напусне олимпийското село, а по-късно ще стане ясно и наложеното ѝ от Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) наказание.

Споделяне

Още от Рио 2016

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?