Даниел Митов: България няма да подкрепи вдигането на санкциите срещу Русия

Турция трябва да прилoжи споразумение с ЕС за мигрантите преди да има визови отстъпки

Даниел Митов, сн. БГНЕС
България няма да подкрепи вдигането на санкциите срещу Русия. Toва заяви външният министър Даниел Митов в интервю за Ройтерс.
 
По думите му Русия не е зачела международните закони в украинската криза.
 
”Русия явно и безжалостно наруши международния ред и право. Това не може да остане без последици и единственият мирен инструмент са санкциите”, каза Митов.
 
Докато минските споразумения не са напълно приложени, не мисля, че има условие за облекчаване на санкциите. Точно обратното, заяви той.
 
Митов каза, че би било добре за България, ако икономическите отношения с Русия се подобрят, но посочи, че има големи въпроси, поставени на масата за обсъждане.
        
"Доверието беше изгубено и ние се нуждаем да изградим отново това доверие без пропаганда или изкривяване на истината", каза той.
 
Митов посочи още, че Турция трябва да прилага споразумението с ЕС за реадмисия на мигрантите преди да получи визова либерализация за съюза като част от сделката за спиране на потока от мигранти и бежанци. 
 
Споразумението между ЕС и Турция трябва да остане в сила и да бъде прилагано, каза Митов.
 
”Онова, което ние искаме да подчертаем, е, че споразумението за реадмисия трябва да бъде приложено преди визовата либерализация”, допълни той.
 
В интервюто Митов призова за продължаване на диалога и намиране на начини за намаляване на "температурата на реториката" във връзка със споразумението с мигрантите и визовата либерализация.
 
Ние трябва да говорим помежду си, а не да спорим, каза Митов.
 
 
Споделяне

Още по темата

Още от България