Даниел Митов: България няма персонален проблем с Турция за реадмисията на мигрантите

Анкара още не е приела техническите измерения на споразумението с Европейския съюз

Даниел Митов: България няма персонален проблем с Турция за реадмисията на мигрантите
България няма персонален проблем с Турция за реадмисията на мигрантите, стана ясно от обясненията на външния министър Даниел Митов в сряда. 
 
По думите му това е проблем на целия Европейски съюз, не само на България. 
 
"Турската страна ни казва, че тя е ратифицирала споразумението, но Министерският съвет на Турция, трябва да приеме начина, по който ще се осъществява технически това споразумение”, каза той.
 
Митов обясни още, че и други държави от ЕС не са успели да върнат мигранти в Турция.
 
"Едно от условията за получаване на визова либерализация от Турция е изпълняване на споразумението с реадмисията”, посочи Митов. 
 
Миналата седмица премиерът Бойко Борисов съобщи, че Анкара засега отказва да приема мигранти от България, но все още не е обявила официално намеренията си. В същото време турското посолство отрече Анкара да се е оттеглила едностранно от договора.
 
На този фон едва в сряда Министерският съвет утвърди подписания на 5 май т. г. протокол между правителствата на България и на Турция за прилагане на Споразумението между Европейския съюз и Турция за обратно приемане на незаконно пребиваващи лица. 
 
С протокола се определят конкретните изисквания, условия и процедури за прилагане на реадмисионното споразумение в двустранните отношения между България и Турция – компетентни органи, гранични контролнопропускателни пунктове за изпълнение на реадмисията, сроковете за изпълнение, особености при предаването на граждани на трети страни, транзитно преминаване, съпътстващи документи и т. н.
 
Даниел Митов заяви, че се надява скоро да започне да се изпълнява истинското споразумение за реадмисия на бежанци с Турция. 
 
"Състоянието по границата е спокойна. Продължаваме сътрудничеството си с турските власти по темата, както и с другите ни съседи”, заяви още той пред БНТ. 
 
По отношение на отпадането на визите за Турция Митов каза, че Европа съвсем откровено казва каква е ситуацията и какво може да изпълни. 
 
"Турция има капацитет да контролира и да се справя със засиления преди време бежански натиск. В момента той е отслабнал не само при нас, но и навсякъде”, коментира още Митов. 
 
Той коментира още, че хората бягат не само от война, но и от корупцията и неработещи институции.
 
"В отношенията си с трети държави ЕС не само трябва да форматира пакети на взаимоотношения за техническа помощ, която не е само изграждането на гранични съоръжения, но и трябва да се инвестира в създаването на работещи институции и механизми за добро управление”, допълни още Даниел Митов.
 
Вътрешният министър Румяна Бъчваров уточни от своя страна, че към момента няма официален отговор от турската страна за отказа да приемат обратно бежанци. По думите ѝ няма и уведомление, че се прекратява прилагането на това споразумение. 
 
Предполагам, че това не е свързано с двустранните отношения, а със споразумението с ЕС, отбеляза вицепремиерът. 
 
В отговор на въпрос тя каза, че до този момент са връщани само няколко турски граждани, но подадените документи за 200 бежанци не са одобрени.
 
Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?