Даниел Митов: България по никакъв начин не може да бъде обвинявана за "Южен поток“

И президентът поиска ЕК да поеме бъдещето на проекта

Даниел Митов

България по никакъв начин не може да бъде обвинявана за "Южен поток“. Това заяви външният министър Даниел Митов, след като руският президент Владимир Путин в явна провокация посочи България като виновна за провала на проекта и я посъветва да си търси многомилионни компенсации от ЕК за загубите, които щяла да претърпи.

"Драма с "Южен поток" няма. България е казала ясно, че иска газопроводът да се изгражда по европейските правила и според българското законодателство, да бъде икономически изгоден. Ако проектът бъде прекратен, това ще стане едностранно от Русия", коментира Митов, който е в Брюксел за срещата на първите дипломати на страните членки на НАТО.

София заяви и в сряда искането си Европейската комисия да поеме проекта "Южен поток" и да форсира изграждането на европейски енергиен съюз.

Митов коментира, че за България е много важно да възприеме сериозно стратегията за изграждането на европейския енергиен съюз и трябва натам да съсредоточи усилията си.

В същото време на среща с посланиците на страните членки на ЕС в България президентът Росен Плевнелиев обяви, че Брюксел трябва да има водеща роля по отношение бъдещето на "Южен поток“. Преди ден и правителството излезе с подобно искане към Брюксел.

Освен това президентът отново акцентира върху необходимостта за ускореното изграждане на газовите интерконекторни връзки със съседните страни.

В Брюксел първият български дипломат припомни, че е научил от медиите за решението на руския президент Владимир Путин и страната не е уведомена по обичайните дипломатически канали.

"Ако има добронамереност, използваш дипломатически канали. Онзи ден се видях със зам.-министър на външните работи на Русия, този въпрос не бе обсъждан и споменаван по никакъв начин. Безкрайно съм учуден. България по никакъв начин не може да бъде обвинявана в този случай, този газопровод не е предназначен само за нас. Не можем да бъдем обвинявани, ние сме част от общност с правила, които трябва да следваме", каза Митов.

Той съобщи, че нашата страна ще използва дипломатическите канали за изясняването на ситуацията и отново заяви, че "България е суверенна държава, която си защитава интересите и работи по установените правила".

"Ще използваме всички средства, за да си подредим картината", каза Митов, цитиран от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?