Даниел Митов: Георги Първанов е загубил връзка с реалността

България не е застрашена от външнополитическа изолация

Даниел Митов: Георги Първанов е загубил връзка с реалността

България не е застрашена от външнополитическа изолация. Това каза външният министър Даниел Митов в коментар на изказване на президента Георги Първанов (2002-2012), според който "загубата на Южен поток е изключителен сигнал за краха на външната политика на България".

"Аз, още като излезе това изказване, изразих безкрайното си учудване от подобна, меко казано, неадекватна позиция", каза Митов.

По думите му Георги Първанов е загубил връзка с реалността.

Според него каквото и да се заявява от руска страна, то не може да бъде изпълнено от държавата без съгласието на Европейския съюз. Той припомни, че "Южен поток" не е спрян от неговото правителство и няма как една държава да бъде наказана за това, че е следвала европейските правила.

Външният министър наблегна на ползите от лоялността на България към ЕС и НАТО, благодарение на които зад държавата стои силен военнополитически съюз.

Първанов критикува правителството и за това, че не е имало български представител на провелата се в Будапеща среща на външните министри на Гърция, Сърбия, Македония, Турция и Унгария за консолидиране на позициите им по доставките на газ.

Митов каза, че няма повод за притеснение, тъй като през последните месеци в държавата се е състояла среща на високо ниво по въпросите за енергийната сигурност. Европейската комисия седи зад групата, която е заседавала в България в началото на февруари.

"Ние покана за тази среща не сме получавали, но сме получили уверения, че този формат остава отворен. Въпросът е в друго, че има създадена от Европейската комисия т.нар. „група на високо ниво“, която разговаря точно по тези въпроси – за енергийната сигурност на Югоизточна и Централна Европа. Тя е създадена от Европейската комисия, председателствана е от комисаря по енергетика Шефчович, и тази група заседава в началото на януари в София. Те бяха тук. Т.е. релевантната група беше тук. Как Георги Първанов го пропусна този момент, а в един момент се съживи покрай нещо, което фактически няма никакво значение", обясни Митов пред бТВ.

На въпроса дали България се превръща в мишена, както твърдят опоненти, той отговори с думите: "Стига с този манталитет по тодорживковски”.

Даниел Митов не прогнозира проблеми с доставките на газ.

Спирането на газ няма как да бъде осъществено едностранно, допълни Митов. България е тежък фактор в разговорите за транзит на газ от Русия към Европа, но трябва газът да се внася със съгласието и след разговори с Европейската комисия, добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?