Даниел Митов и Николай Ненчев – оценени изключително високо от ДСБ

Божидар Лукарски отдава критиките към него на отхвърлено предложение на Радан Кънев за КЗП

Даниел Митов и Николай Ненчев – оценени изключително високо от ДСБ

Работата на министрите на външните работи и отбраната – Даниел Митов и Николай Ненчев, беше оценена „изключително високо“ от ДСБ с резолюция на Националното съвещание на партията за местните избори.

Двамата са похвалени за „връщането на международния престиж на България и ролята ѝ като лоялен член на ЕС и НАТО“.

В документа реформите в правосъдието и сектора за сигурност се определят като първостепенно условие за излизане на България от трайната политическа, икономическа и демографска криза.

ДСБ призовава партньорите си в Реформаторския блок (РБ) и управлението да се обединят около радикална форма на борба с корупцията по румънски модел, чрез създаване на независима антикорупционна прокуратура, която да разследва висшите етажи на изпълнителната, законодателната и съдебната власти.

Като приоритети пред управляващите е посочен напредъка на административната реформа и промените в режима на обществените поръчки в борбата срещу корупцията.

В името на едно по-добро управление и на прекратяване на монопола на ДПС и БСП в някои общини, сътрудничеството с ГЕРБ на местните избори е възможно, смята председателят на ДСБ Радан Кънев след съвещанието.

"Дълбоко съжалявам, ако ГЕРБ не осъзнават необходимостта от това сътрудничество и са готови да поделят тези общини с БСП И ДПС", допълни той.

„Единственото, което ме притеснява, е, че възмущението, сигналите и роптанията от страна на опозицията по отношение назначения, бяха продължени и от мои колеги от Реформаторския блок", коментира Лукарски и посъветва да няма взаимни обвинения в блока.

„Аз съветвам да не си хвърляме камъни в собствената градина. Аз не правя забележки по отношение на назначенията в сектор „Сигурност", в Министерство на здравеопазването, Министерство на отбраната. Смятам, че колегите са достатъчно компетентни да извършват тези назначения и не мога да разбера какво повдигна... Но същност знам какво повдигна тези коментари по отношение на назначенията. Радан Кънев вчера се изказа, че има съмнения в експертния потенциал. Аз мисля, че моята преценка е правилна, а неговото лично предложение за по-сериозен и експертен потенциал беше в лицето на неговата съдружничка в адвокатската кантора като член на Комисията за защита на потребителите, но аз прецених, че при положение, че нейният съпруг е зам.-министър на енергетиката, наистина ако беше назначена и тя, щеше да има преяждане с власт и щяхме дадем прекалено много храна на опозицията. Не знам защо, но може би заради това, че не проведох предложение за такова назначение, си спечелих тези критики, но мисля,че всичко ще се изглади", обясни Лукарски.

Споделяне

Още по темата

Още от България