Даниел Митов: Искаме от Канада ясни гаранции за падането на визите

Снимка: БГНЕС

Външният министър Даниел Митов прие новоназначения извънреден и пълномощен посланик на Канада в България, със седалище в Букурещ, Кевин Хамилтън, и потвърди пред него настояването на България да получи "ясни гаранции" за либерализация на визовия режим, за да подкрепи споразумението между ЕС и Канада.

Митов каза, че приоритет на двустранните отношения е задълбочаването на икономическото сътрудничество чрез увеличаване на търговския стокообмен и привличане на инвестиции в широк спектър области от взаимен интерес.

“Страната ни оценява ролята на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) в тази посока, но на първо място очакваме ясни гаранции по въпроса за визовата либерализация за български граждани, за да могат те да се възползват от пълния потенциал на постигнатите договорености”, посочи Митов, цитиран от пресцентъра на външно министерство.

Само такъв подход би позволил на българските икономически субекти да бъдат равнопоставени на останалите от държавите-членки и от Канада, добави той.

Митов приветства обявената готовност на канадското правителство да отмени визите за български граждани през 2017 г., но изтъкна необходимостта от уточняване на параметрите и потвърждаване в подходяща форма на тази позиция преди подписването на СЕТА.

Той отправи и конкретни предложения към посланик Хамилтън относно формата за официализиране на канадската позиция.

От своя страна канадският посланик изрази готовност за координиране на съвместната работа по този въпрос между двете страни.

По време на разговора бяха обсъдени също въпроси на двустранното партньорство в областта на сигурността и отбраната в рамките на НАТО, както и сътрудничеството в други международни организации.

Споделяне

Още от България