Даниел Митов: Истерията около центъра на НАТО граничи с криминално поведение

"Някои партии заемат отново грешна историческа позиция"

Даниел Митов. Сн. МВНР

Външният министър Даниел Митов осъди остро спекулациите и насаждането на истерия около разполагането на командния център на НАТО в България, като ги определи за "ненормални и граничещи с криминално поведение" и призова да бъдат прекратени моментално.

"Истериите около един координационен център с 40 души състав, създавани от определени политически партии са безотговорно насаждане на омраза, паника и истерия в българското общество. Този тип реакция граничи с криминално поведение. Това трябва да се прекрати моментално. Не само, че не е зряло, то излиза от рамките на нормалност", заяви Даниел Митов, който участва в понеделник в заседанието на външните министри на страните от ЕС

Само часове след като от "Атака" поискаха провеждането на референдум за излизане от НАТО, Даниел Митов коментира, че вижда "абсолютно безотговорно политическо поведение от някои партии, които заемат отново грешна историческа позиция".

"Не си научиха урока. Навремето пак гориха знамена и сега пак го правят", припомни Даниел Митов.

Въпреки че няма правно задължение и БСП и Патриотичният фронт също настояват решението за разполагането на координационния център на Алианса у нас да бъде обсъдено от парламента.

"България е член на НАТО и това, че ще има координационен център на НАТО в България, не ни прави заплаха за никой, нито дава основание на който и да е било да се чувства заплашен. НАТО е защитен алианс. България като държава на източния фланг на НАТО трябва да повишава защитния си капацитет. Ако на някой това му е проблем, е съвсем друг въпрос", заяви Митов.

Това е поредната остра реакция от страна на правителството по темата, след като военният министър Николай Ненчев по-рано открито обвини Русия, че нагнетява напрежение и паника в България чрез масовото лансиране на неверни информации.

Даниел Митов каза още, че е политическо безобразие да се използва нещастието на хората с български етнически корени в Украйна за ниско страстни политически дивиденти.

Посолството в Киев и консулството в Одеса са инструктирани да издават визи с облекчен режим на граждани от български етнически произход, ако животът им е застрашен и се чувстват заплашени от конфликта. България е настояла пред Киев и за пропорционалност при мобилизацията на етнически българи в Украйна. Темата ще бъде обсъдена и при евентуално посещение на украинския външен министър Павло Климкин в България, което се подготвя в момента.

България ще изпрати и хуманитарна помощ, припомни още Митов.

По думите му в Украйна около 6000 души с български корени се намират в райони на сражения.

"Няма причини да се говори, че българската държава нехае. Хората могат да се чувстват сигурни, но едва когато конфликтът спре, ще изчезне истинската заплаха, ключът до голяма степен е в Русия. Разчитаме Русия да поеме своята отговорност и да спазва ангажиментите", посочи той.

В понеделник външните министри на страните от ЕС одобриха налагането на визови ограничения и замразяването на авоари на още проруски украински сепаратисти и на руснаци, но ги отложиха, за да се изчака срещата в Минск на лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция в сряда.

Митов коментира, че решението за отложено действие на новите санкции е сигнал, че Съветът на ЕС се надява да се стигне до такива договорености.

"Геополитическите амбиции не трябва да водят до страданието на населението", коментира Митов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?