Даниел Митов: Коментарите на Лавров за Борисов граничат с невъзпитано поведение

Даниел Митов, сн. БГНЕС

"Манипулативна е тезата, че отказваме проекти в полза на друга държава. Думите на Сергей Лавров граничат с невъзпитано поведение". Tака външният министър Даниел Митов коментира изявлението на руския първи дипломат, че ”българският министър-председател трябва да се срамува пред избирателите си заради твърденията си, че е спрял съвместните с Русия енергийни проекти в интерес на САЩ".

Митов припомни, че думите на премиера не са били предадени правилно, както обясни и самият Борисов. 


На въпрос дали го е срам от това, че България е спряла руски проект, Митов заяви: "Не само, че не ме е срам. Когато един проект не е в полза на страната, не е направен по правилата няма нищо драматично да бъде спрян".

Митов коментира пред бТВ и отказа на България да допусне руски самолет над България, тъй като не е спазен законовият срок от пет дни за подаване на заявката за полета.

”Любезно обяснихме на руските колеги да спазват сроковете, според нашето законодателство. Всеки ден издаваме разрешителни или отказваме, разрешения, руснаците имат алтернативни маршрути и са си превозили, каквото са искали”, каза Митов.

Външният министър коментира още, че не трябва да се прибързва с изводите около инцидента до българо-турската граница, при който бе застрелян афганистански мигрант, тъй като все още тече разследването.

"Трябва да се покаже дали има нарушени правомощия и какви са били намеренията на нарушителите. Не сме отказали на никого, да бъде регистриран и защитен, но има ред за това. Нелегалното пресичане на границите е престъпление", каза министърът.

Той заяви още, че България е оформила последната позиция на ЕС по мигрантската криза, след като изпрати писмо до европейските лидери с конкретни предложения.

"То оформи позицията на ЕС по отношение на миграционните потоци. Основните моменти в него бяха бежанските центрове, извън ЕС, да се подкрепят от Европа и да се засили сътрудничеството по отношение на миграционните потоци и удържането им в тези държави", допълни той.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България