Даниел Митов: Москва има различни инструменти за натиск върху Украйна

Европейската перспектива на Украйна зависи от провеждането на всеобхватни реформи, заяви министърът на външните работи Даниел Митов по време на конференцията "Украйна между Русия и ЕС".

По думите му волята за водене на проевропейска политика вече е била ясно заявена с усилията на украинския народ през 2014 г.

Сега е ред на украинските държавници да удовлетворят тези очаквания с конкретни резултати, е допълнил Даниел Митов.

Въпреки засиленото взаимодействие между ЕС и Украйна, страната продължава да е от изключително значение и за Русия като източник на икономически, демографски и геополитически ресурс. Без нея осъществяването на Евразийски съюз би компрометирало неговата функционалност и легитимност, смята външният министър.

За предотвратяването на такова развитие, Москва е готова да използва различни средства и "облягането" на инструменти от арсенала на икономиката и енергетиката за оказване на геополитически натиск върху Украйна е пример в тази насока, коментира Митов.

Според министър Митов ситуацията в Украйна, която има своятаярка политическа конотация за ЕС, отвъд икономическата, повдига въпроса за необходимостта от предефиниране на диалога между Съюза и Русия.

"Днес, ние, като граждани на ЕС, трябва морално да се консолидираме, докато енергийно се диверсифицираме. Това е и пожелателният път за Украйна", посочи Митов, цитиран от пресцентъра на МВнР.

По думите му илюзия е да смятаме, че проблемите пред Украйна днес са от частно и локално естество.

В желанието си за свобода и суверенитет всички народи сме еднакви и стремежът за достоен живот и правото на избор е нашият общ човешки знаменател, смята Даниел Митов.

Украйна е от ключово значение за реализирането на политиката на ЕС за Източното партньорство, а в същото време и самата Украйна демонстрира желание за постепенно политическо асоцииране и икономическа интеграция с ЕС, отбеляза външният министър.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?