Даниел Митов: Може да има "разведряване" в отношенията между България и Русия

Има фактори, които се опитват да ни отдалечат от НАТО

Даниел Митов Сн. БГНЕС

Външният министър Даниел Митов допусна, че може да има "разведряване" в отношенията между България и Русия, ако се спазва мирното споразумение от Минск, но за пореден път обяви, че България няма друга алтернатива освен НАТО.

"Само в НАТО България може да се чувства сигурна. Има фактори, които се опитват да ни отдалечат от този избор, да ни кажат че има и други алтернативи, но няма такива", заяви Митов, който във вторник отчете 100 дни управление на втория кабинет "Борисов".

Той припомни незаконните действия на Кремъл в Украйна и заяви, че България, като член на ЕС, защитава определени стандарти в международните отношения и не може да си позволи да стои безучастна.

"Няма държава в рамките на ЕС и НАТО, която да не иска Русия, с която можем да споделяме еднакви ценности, еднакви правила, но в последно време това желание беше едностранно прекъснато", каза Митов.

Той добави, че се надява кризата в Източна Украйна да бъде решена по мирното споразумение от Минск и отбеляза, че ЕС не иска да бъдат увеличавани санкциите срещу Москва.

"В този конфликт умират хора и това трябва да се спре. Оттам-насетне, всичко трябва да се реши по мирен път. ЕС и България имат този подход и държат на този подход. Никой не иска увеличаване на санкциите и задълбочаване на кризата. За това трябва воля от всички страни въвлечени в конфликта", каза Митов.

Той каза още, че усилията на правителството до момента в областта на външната политика са били съсредоточени в утвърждаването на страната като конструктивен и надежден партньор на ЕС и НАТО.

Продължават разговорите с Македония по договор за добросъседство

Митов съобщи, че продължават и разговорите с Македония по подписването на договор за добросъседство.

"България има готовност да продължи работата не само по текста на договора за добросъседство, но и по всички започнати и продължаващи проекти, специално по отношение на инфраструктурата", каза Митов.

Въпреки добрата воля, демонстрирана от София, преговорите по договора се влачат вече години.

В отговор на въпрос Митов изрази притеснения заради затруднения диалог между управляващи и опозиция в Македония.

"В една демократична държава опозицията има своята легитимна роля, която тя трябва да поддържа. Управляващите не бива да пречат на ролята, която има опозицията. Ще продължаваме своите официални контакти", каза външният министър.

Няма българи, които се бият за "Ислямска държава"

Митов съобщи, че няма българи, които да се бият на страната на "Ислямска държава", и припомни, че се подготвя законодателство за криминализиране на участие на българските
граждани на страната на джихадистите.

Самата криминализация не е панацея, трябва да се работи и за това идеологията на "Ислямска държава" да бъде делегитимирана на територията на целия ЕС, каза Митов.

Той отчете като приоритет на кабинета и защитата на българските граждани в чужбина.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?