Даниел Митов пак поиска от Скопие договор за добросъседство

Среща на Даниел Митов с президента Георги Иванов на охридското езеро.

Външният министър Даниел Митов за пореден път постави въпроса за подписването на договор за добросъседство с Македония. Той се срещна в понеделник с премиера Никола Груевски, с когото обсъдиха европейското бъдеще на Македония, разрешаването на политическата криза и развитието на сътрудничеството между двете държави.

"Двамата събеседници се съгласиха относно необходимостта от задълбочаване на двустранните отношения и ускоряване на усилията за преодоляване на някои открити въпроси. В тази връзка министър Митов постави акцент върху преговорите по Договора за добросъседство и приятелство и необходимостта от тяхното скорошно успешно финализиране", съобщиха от българското външно министерство.

България вече от години настоява за подписването на договор за добросъседство, но досега не среща разбиране от македонска страна.

Министър-председателят на Македония и информирал българската страна за преговорите между политическите лидери за намиране на изход от актуалната криза и изрази надежда за нейното разрешаване. От своя страна министър Митов посочил, че след последния кръг на преговорите в Брюксел, отговорността за постигане на решение е на политическите лидери в страната, като ЕС остава силно ангажиран с процеса.

Българският министър на външните работи е провел среща и с лидера на македонската опозиция Зоран Заев. Обсъдени са били резултатите от преговорите между политическите партии в Брюксел на 10 юни и перспективите за намиране на трайно решение на политическата криза в Република Македония. Двамата се обединили около необходимостта от дълбоки реформи в страната, което е в интерес на гражданското общество и европейската ѝ интеграция. Лидерът на СДСМ изрази твърдата си подкрепа за подписването на Договор за добросъседство и приятелство с България.

В рамките на работното си посещение в Република Македония министър Даниел Митов се срещна и с македонския си колега Никола Попоски. Двамата обсъдили развитието на двустранните отношения и възможностите за тяхното задълбочаване, включително за скорошното подписване на Договора за добросъседство. Българската страна отправи покана за провеждане на следващ кръг от преговори по Договора в София.

Министър Даниел Митов потвърдил българската подкрепа за европейската и евроатлантическата интеграция на Република Македония и готовността на България да окаже помощ на страната в усилията ѝ за покриване на необходимите критерии и провеждането на реформи.

Споделяне

Още по темата

Още от България