Даниел Митов: Правителството бави кандидата си за ООН, за да не го атакуват

Премиерът може да провали цяла Източна Европа, смята Соломон Паси

Даниел Митов. Снимка: БГНЕС

България бави обявяването на кандидатурата си за генерален секретар на ООН по тактически причини, за да не даде възможност да бъде атакувана, заяви външният министър Даниел Митов.

Той отново заяви, че правителството ще номинира кандидат, когато прецени, че моментът е най-подходящ за успеха му, но отбеляза, че крайният срок е през март.

Писмо с номинация с българската кандидатура ще бъде изпратено в първия момент, в който преценим за най-удачно и че то ще представлява добрия момент за успеха на българската кандидатура, която и да е тя. Трябва да ви уверя, че МВнР ще вложи всички усилия, целия си ресурс, за защита на българската кандидатура за генерален секретар на ООН, без значение коя е тази номинация, посочи министърът.

Изпращането на такова писмо отива отвъд техническите правомощия на министерството, други важни институции трябва да си кажат мнението по въпроса. Ранното обявяване на кандидатура много често може да се превърне в повод и да създаде условия за атакуване на българската кандидатура. Тук има и тактически съображения. Естествено, не можем да не изпратим такова писмо, но МВнР има ограничени правомощия. От наша страна българската кандидатура ще бъде защитена по най-добрия начин, с всички ресурси, с които разполагаме и с целия потенциал, който имаме, коментира Митов в Брюксел.

Имената на две български се посочват сред фаворитите за нов генерален секретар на ООН – Кристалина Георгиева и Ирина Бокова, но правителството все още не е обявило официално зад коя кандидатура застава.

Бившият външен министър и президент на Атлантическия клуб Соломон Паси коментира от своя страна, че българското правителство вече е закъсняло с обявяването на кандидата си за нов генерален секретар но ООН, заяви

"С всеки изминал ден Източна Европа се разколебава. Ние имаме един единствен шанс - или може България да обедини Източна Европа и българската кандидатура да се яви обединяваща за Източна Европа, или ние можем да провалим Източна Европа. В момента България и лично българският министър-председател рискува да провали цяла Източна Европа в тази кандидатура", заяви Соломон Паси пред БНР.

Около бъдещата българска кандидатура има много напрежение, след като в края на миналата седмица лидерът на АБВ Георги Първанов отправи https://www.mediapool.bg/parvanov-naredi-borisov-da-nominira-bokova-za-oon-inache-abv-si-otteglya-podkrepata-news244205.html ултиматум към премиера Бойко Борисов правителството "незабавно" да номинира Ирина Бокова или партията му ще оттегли подкрепата си за кабинета.

"България не само че може, а и трябва, а и никой друг, освен нас, не може да я води тази кампания от наше име. От тази гледна точка първото, което трябва да кажем, е, че във всяка една такава кампания основната гаранция за успех е скоростта – скоростта, с която се лансира кандидатурата и с която ще се разгърне кампанията. Забавянето е гаранция за провал. Това, че ще има избор за генерален секретар на ООН през 2016-а се знае от 20 години, така че нищо не ни е спирало да започнем кампанията си навреме, а времето, според мен, беше 2014-та година", коментира Паси.

По думите му България има много ключови световни въпроси, по които може да има своята конструктивна и ключова роля - и за миграцията, и за тероризма, и за климатичните промени.

Според него обаче има един ключов въпрос, по който страната ни може и трябва да има водеща роля през 2016-а година, и това е изборът на генерален секретар на ООН.

Съветът за сигурност и Общото събрание на ООН направиха миналата година първата стъпка към вдигане на завесата на секретността при избора на следващия генерален секретар, като изпрати общо писмо до страните членки да предложат кандидатури за поста. Имената и биографиите на кандидатите ще бъдат публично обявени и те ще могат да се явят на интервюта, подобни на интервютата за постъпване на работа.

Така световната организация изпълни искането на много страни приемникът на Бан Ки-мун, чийто втори и последен мандат изтича в края на 2016 г., да бъде избран до известна степен прозрачно.

Споделяне

Още по темата

Още от България