Даниел Митов: Русия не може да бъде игнорирана като глобална сила

Снимка: БГНЕС

"Русия не може да бъде игнорирана като глобална сила, трябва да работим заедно в справянето с регионалните и глобалните предизвикателства". Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов при изслушването му в съвместно заседание на парламентарните комисии по външна политика и по отбрана за актуалното състояние на сигурността в Черноморския регион и позициите на България за срещата на най-високо равнище на НАТО във Варшава 8-9 юли 2016 г.

В същото време той коментира, че Русия продължава да води политика с конфронтационен характер.

Според него НАТО трябва да се стреми към поддържане на баланс между надеждно възпиране и конструктивен диалог с Русия, като същевременно се запази единството и солидарността между съюзниците.

По думите му България подкрепя засиленото присъствие на НАТО в Черно море с цел възпиране и предотвратяване на конфликти в региона.

"Мерките на НАТО са свързани главно с провеждане на съюзни учения и тренировки за осигуряване на по-голяма видимост при спазване на ограниченията на конвенцията от Монтрьо. България участва активно в прилагането на тези мерки и разглежда потенциалните действия на НАТО в Черно море като изцяло дефанзивни, пропорционални и осъществявани при пълна прозрачност", заяви Митов.

По думите му след войната между Грузия и Русия през 2008 г. и особено след началото на кризата в Украйна и анексирането на Крим балансът в Черноморския регион е драматично нарушен.

Според Валери Жаблянов (БСП) обаче "няма нарушаване на баланса в Черно море, няма и напрежение".

"Няма формулировка за растящо военно напрежение в Черно море, но има нарушен баланс", отговори външният министър.

Министърът на отбраната Николай Ненчев също заяви, че има промяна на баланса в Черно море.

Споделяне

Още от България