Даниел Митов: Русия трябва да спазва задълженията си към Съвета на Европа

България ще се опита да овладее езика на омразата в медиите

Даниел Митов, снимка БГНЕС

Ние сме изключително обезпокоени от бойкота на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) от страна на представителите на Русия, нужно е да се проведе разговор с тях, каза българският външен министър Даниел Митов пред журналисти в Страсбург. Той призова Русия да даде “ясни гаранции“, че ще спазва нормите, за които е поела ангажимент.

Руските парламентаристи в ПАСЕ бойкотираха сесията заради липсата на гаранции, че на страната ще бъдат възстановени пълните права на член на Съвета на Европа, които бяха замразени ролята на Москва в събитията в Украйна и анексирането на Крим.

"Стремим се да пазим отворени вратите за разговор, но е необходими реалностите да се кажат такива, каквито са. Ясно е, че след кризата в Украйна отношенията между Съвета на Европа и Руската федерация са Сложни", каза Митов няколко часа, след като Съветът на Европа изпрати специална мисия в Крим, която да проучи спазването на човешките права.

Външният министър критикува Кремъл и за системното неизпълнение на решенията на Европейския съд за правата на човека в Страсбург, без да посочва конкретни примери.

"Обезпокоителен е нарастващият брой случаи на несъобразяване на държави с решения на Съда, като за нас е изключително важно да идентифицираме именно защо се случва това, след като държавите членки на Съвета на Европа са поели ангажименти по посока на изпълнение на определени стандарти, ката както го прави България", коментира Митов.

През Съвета на Европа България е поставила и въпроса за излизането на държавата от постмониторинговия диалог, в рамките на който ПАСЕ наблюдава спазването на върховенството на закона. София настоява процедурата по наблюдение да бъде прекратена до края на тази година.

"България е единствената държава членка на Европейския съюз, в която съществува такъв механизъм и е редно да започне ясно обсъждане страната да излезе от фазата на постмониторингов диалог", допълни Митов.

Той каза, че България ще се опита да овладее и проблема с езика на омразата в медиите. Външният министър каза, че правителството има амбиция да елиминира у медиите "безотговорността на говоренето и безотговорността, с която се хвърлят обвинения или се атакуват хора, без значение дали са политици или бизнесмени, на каквато и да е позиция, по конюнктурни причини".

"Влиянието, вътрешно и външно върху медиите, да бъде ясно регламентирано и да няма ситуации, в които изпадаме в позицията да се защитаваме от необосновани обвинения. Както и от език на омразата, който води до изкривяване на реалността и не е нужен никому", каза Даниел Митов.

Споделяне

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?