Даниел Митов също стана обвиняем за безстопанственост

Бившият външен министър е разследван по делото срещу Ангеличин

Бившият външен министър Даниел Митов бе обвинен за безстопанственост, съобщиха във вторник от прокурорското спецзвено "Антикорупция". Той бе привикан в столичното следствие само няколко дни, след като със същото обвинение се сдоби и бившият му заместник в МВнР Христо Ангеличин.

Двамата са разследвани по делото за сключеното между Външно и Министерството на земеделието и храните (МЗХ) споразумение за използването на фирма, която да осигурява самолетни билети, хотелски резервации и пътнически застраховки.

"Оказва се, че става въпрос за нещо, за което моят заместник вече е обвиняем. Изобщо не ме изненадва цялата работа. Затова, че сме подписали МВнР и МЗХ споразумение да ползваме тяхната фирма за пътувания, докато проведе нашето министерство своята обществена поръчка. Знаете, че тези обществени поръчки поради обжалвания и други причини, се бавят дълго време", коментира Митов, след като бе привлечен към наказателна отговорност.

"Не мога да разбера изобщо за какво е това обвинение, защото ако има някакво нарушение то е във фирмата, която в определен момент може би е взела повече от двете министерства. След проверка в Министерството на земеделието и храните, тя е върнала пари и на двете ведомства", добави той.

По думите му въпросната фирма е била избрана от МЗХ след конкурс, а в МВнР и в момента имало подобни споразумения. Според Митов проблемите му не били свързани с правосъдието, а били "от друго естество". Той обаче не пожела да бъде по-конкретен, добавяйки единствено, че е поредният от "редичката министри", призовани в столичното следствие.

По-късно във вторник говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова го репликира, че "за съжаление Даниел Митов е поредният министър, който е нарушил закона и за когото сме събрали доказателства, че е извършил престъпление". Тя подчерта, че МВнР в случая е било длъжно да обяви обществена поръчка.

"Законът за публичните финанси възлага като задължение подобни задължения да се извършват при стриктно спазване на законите и в частност на Закона за обществените поръчки. В резултат на това грубо нарушаване на закона се е стигнало и до подписването на споразумения, в които дори не е предвиден какъвто и да е контрол за спазването на споразумението", добави говорителят на главния прокурор.

По думите ѝ Външно не се е възползвало от предвидените и договорени от фирмата-доставчик отстъпки за самолетните билети и вследствие на това е платило с 500 хил. лв. повече по силата на споразуменията с МЗХ, което представлява и щетата от действията на Митов.

"Вместо да се спази законът, тъй като са налице основания за провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на ЗОП, бившият министър Даниел Митов е сключил две споразумения (от 15.01.2016 г. и от 22.04.2016 г.) с Министерство на земеделието и храните, по силата на които са ползвали услугите на търговско дружество чрез МЗХ. С това търговско дружество МЗХ е в договорни отношения след проведена обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на МЗХ", уточниха по-рано във вторник от прокуратурата, като същото бе посочено и в съобщението за обвинението на Ангеличин.

Държавното обвинение се активизира срещу ръководството на МВнР в началото на годината, като първо обяви, че води разследване по сигнал на бившия външен министър от БСП Кристиан Вигенин за планирано закупуване на телефонни интернет централи на завишени цени и в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП). По този казус Ангеличин бе обвинен за престъпление по служба, като "създал реална опасност да настъпят значителни вредни последици за МВнР в размер на около 840 000 лева".

Даниел Митов и Христо Ангеличин допълват списъка на обвинени членове на бившия кабинет на ГЕРБ от квотата на Реформаторския блок. Останалите двама са Николай Ненчев и Петър Москов, като делото на първия вече тръгна на първа инстанция в съда.

Заедно с тях прокурорското спецзвено "Антикорупция", създадено от главния прокурор Сотир Цацаров като отговор на очакванията на Брюксел за ефективна борба с корупцията по високите етажи на властта, засега отчете само още трима разследвани бивши министри – и тримата на икономиката и енергетиката – Румен Овчаров и Петър Димитров от БСП и Делян Добрев от ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България