Даниел Митов: Трафикът на хора е по-доходен от наркобизнеса, а наказанията са смешни

ЕС няма цялостна стратегия за справяне с имигрантския натиск

Даниел Митов, сн. БГНЕС

Трафикът на хора е по-доходен от бизнеса с наркотици, а наказанията са смешни. Това коментира външният министър Даниел Митов в събота.

"Законодателството ни до този момент предвиждаше единствено глоба между 1000 и 8000 лева, което е смешно. Затова на първо четене вече минаха промени в Наказателния кодекс, които предвиждат много по-строги наказания. Предвижда се до три години затвор, а при установяване на съучастие на длъжностни лица - и конфискация на имущество”, обясни Митов пред Нова телевизия.

Той посочи, че трафикантските мрежи до такава степен са се разраснали и са създали своя логистика, че това се е превърнало в ужасяващо доходоносен бизнес.

”Националността в случая няма значение, защото съучастници има във всяка държава. Именно затова в рамките на ЕС трябва сериозно да се затегнат мерките и наказанията срещу такива престъпни групи”, коментира Митов задържането на тримата българи във връзка с откритите 71 загинали имигранти в камион на австрийска магистрала.

По думите му когато има кризи в Близкия изток и Северна Африка, ”опряхме до ситуация, в която да не можем да реагираме адекватно”.

”Сега ще трябва да се фокусираме много бързо върху основните проблеми. Един от тях е да стане ясно при какви обстоятелства можем да върнем хората там, откъдето са тръгнали", добави още той.
По думите му в един момент се стига до ситуацията държавите-членки на ЕС да реагират по отделно според ситуацията и именно затова няма работеща цялостна стратегия.

"Страните, които се стремят към европейско членство, също трябва да бъдат привлечени към разговорите и техните системи за третиране на емигрантите да бъдат интегрирани с общата европейска стратегия”, каза Даниел Митов.

Според него трябва много по-сериозно да започнем да се занимаваме с проблемите в Близкия изток и Северна Африка.

”Държавите от региона не са достатъчно ангажирани в битката срещу "Ислямска държава”. Те не полагат достатъчно усилия, за да може тази опасност да бъде елиминирана достатъчно бързо. Първите, които ще бъдат пометени от този варварски феномен, са именно те", заяви външният министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?